Algenolie

Publicatie datum 13-12-2016 13:11:16
Categorie Info

Auteur: Casper Beukema

Wat is algenolie?
Om een goede gezondheid te behouden zijn omega 3 vetzuren onmisbaar. Omdat het lichaam erg veel moeite heeft met het activeren van deze vetzuren uit plantaardige voeding, zoals lijnzaad en walnoten, wordt doorgaans slechts een paar procent omgezet tot de actieve vormen EPA en DHA. Om deze reden wordt vis aanbevolen om een kant en klare bron van deze essentiële vetzuren binnen te krijgen. EPA heeft een sterke ontstekingsremmende werking in het lichaam en DHA is een bouwstof voor de hersenen, de ogen en werkt smerend op de gewrichten.

Vis heeft echter ook nadelen. Zo is wilde zeevis vaak vervuild geraakt met zware metalen en chemicaliën. Het verwerkingsproces is traag, waardoor werkelijk verse vis minstens een paar dagen oud is. Daarnaast is de ecologische belasting enorm in verband met de wereldwijde intensieve visvangst, die momenteel meer van stropen wegheeft. Ook is ongewenste bijvangst een serieus probleem aan het worden en niet op de laatste plaats is er sprake van veel dierenleed.

Visoliesoftgels worden niet altijd opgenomen, omdat de kwetsbare olie soms al oxidatie heeft ondergaan tijdens de lange reis naar de fles of softgel. Om de olie uit een vis te krijgen wordt namelijk vaak een hoge temperatuur of worden zelfs chemicaliën gebruikt, wat de kwaliteit niet ten goede komt.






Plantaardige omega 3 moet veel stappen afleggen om actief EPA en DHA te worden. Elke omzetting gebeurt door middel van enzymen die zeer gevoelig zijn voor de kleinste verstoring in het lichaam. Door factoren als stress, verzuring, zware metalen, tekorten in voeding en gebrek aan beweging, laat de omzetting vaak te wensen over.

Algen zijn een plantaardige uitzondering op de regel door actieve EPA en DHA te leveren. Dit maakt het een uitstekend alternatief voor visolie

Vruchtbaarheid en zwangerschap
DHA (docosahexaeenzuur) speelt een hoofdrol in vruchtbaarheid van de man. Zo zorgt het vetzuur ervoor dat de staart van de zaadcel kan bewegen. Ook tijdens de zwangerschap is DHA een “must-have” voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. DHA is verantwoordelijk voor een goede opbouw, ontwikkeling en werking van de hersenen. Het vetzuur is enorm belangrijk voor de aandacht, snelheid in denken en het concentratievermogen. Voldoende DHA draagt bij aan een tolerant, positief en verdraagzaam kind met een lagere verslavingsgevoeligheid. De reden hiervan is dat het een bouwstof is voor de zenuwcellen, die de overdracht van signalen verzorgen. Ook is DHA een natuurlijk antidepressivum en het verminderd daarnaast agressie en dwangmatig gedrag.

Er wordt aangenomen dat een postnatale depressie deels te wijten is aan een te laag DHA-gehalte van de moeder op het moment van bevruchting. Omdat er een grote hoeveelheid DHA wordt afgebroken in de hersenen van de moeder ten gunste van het kind is de kans op psychische problemen zo veel groter.

Ook voor de aanmaak en onderhoud van het zenuwstelsel is DHA een belangrijke bouwstof, door zich in een hoge concentratie in de beschermende myelinelaag te bevinden. Myeline beschermt de zenuwen op een vergelijkbare manier als de rubberen coating rondom een elektrische kabel.

DHA en de hersenstofwisseling
DHA is met name belangrijk voor de werking van de hormonen dopamine en serotonine, die respectievelijk voor aandacht en rust zorgen. Daarmee is DHA-tekort een risicofactor voor ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Wat vooral opvalt bij ADHD is de schommeling in concentratie en rust in combinatie met het onvermogen controle over de stemming uit te oefenen. Dit wordt vaak ten onrechte gewijdt aan slechts een tekort aan dopamine. Wat de schommelingen vaak veroorzaakt is een onvoldoende opname van dopamine op het celmembraan die grotendeels uit DHA horen te bestaan.
Onderzoeken met gedetineerden en scholieren toonden onlangs verrassende resultaten. De twee groepen werden gedurende vier weken behandeld met een standaard dosering EPA en DHA. Na deze periode nam bij de gedetineerden het aantal vechtpartijen met 40% af. Bij de studenten werd er een verhoging van concentratie en rust waargenomen.

Voordelen van algenolie
Sinds kort is er echter ook een actieve bron van EPA en DHA op basis van algen verkrijgbaar. Deze algenolie heeft een grote voorsprong op visolie om de volgende verschillende redenen.

  • Minder bewerkt en verser dan visolie. Hierdoor is de olie van betere kwaliteit dan visolie.
  • Geschikt voor vegetariërs, veganisten en personen met een visallergie.
  • Ethisch. Superieur aan visolie, omdat er geen dierenleed aan te pas komt.
  • Vrijwel niet belastend voor het milieu. Algen groeien enorm snel en van overbevissing en bijvangst is geen sprake meer.
  • Geen toxiciteit. Algen bevinden zich onderaan de voedselketen en zijn altijd zuiver en veilig voor consumptie
  • Geen chemicaliën. Er zijn geen chemicaliën nodig voor het extractieproces.

Conclusie
Algenolie is een beter, veiliger, gezonder en ethischer alternatief voor visolie en kan door iedereen gebruikt worden. Algenolie is daarom met recht de visolie van de 21e eeuw!

Gerelateerde producten

Deel deze tip