Chai thee

Publicatie datum 04-10-2016 11:12:08
Categorie Thee ideeën

De geschiedenis...

De roots van de Chai Tea Latte is 5000 jaar geleden ontstaan in India, Nepal, Tibet en Pakistan.
Chai betekent thee en wordt veelal gebruikt bij Ayurveda die de basis vormt onder het hindoeisme.
Rond het jaar 2000 is de Chai Tea populair geworden in onder andere Australie, en het is al snel geïmporteerd  richting de VS en later ook Europa.

De ingrediënten...

Elke regio in India heeft zijn eigen Chai, zijn eigen receptuur. Maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de basis van zwarte thee, melk en water, Daarnaast worden er allerlei specerijen toegevoegd zoals: kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel. Tegenwoordig worden er ook extra smaakjes toegevoegd zoals vanille, chocolade, cacao, hazelnoten en zelfs drop (!).
Nu was het een paar jaar geleden nog onbekend, nu is het inmiddels overal te verkrijgen. Koffietentjes, horeca gelegenheden en zelfs supermarkten verkopen zakjes Chai Tea Latte, die je enkel met melk en water hoeft te mengen. En ook handig om te weten, er zit vrijwel geen cafeïne in, de hoeveelheid is te vergelijken met die van groene thee.


Het recept

Omdat het drankje bestaat uit voornamelijk kruiden, heb je best wat specerijen nodig.. Masala (chai-mix) kan men zelf maken! Maak meteen een klein voorraadje, het kan namelijk lang goed houden worden zolang het in een gesloten potje bewaard wordt.

  • Rooster de kruiden in een pan.
  • Maal ze vervolgens fijn in een keukenmachine en bewaar in een luchtdicht potje.
  • Verwarm de melk met een scheutje water en met (ongeveer) een kwart theelepeltje van de chai-mix in een pannetje.
  • Haal het van het vuur en doe er een theelepeltje (zwarte) theeblaadjes of een theezakje (zwarte thee) bij. Laat het even trekken en zeef het mengsel vervolgens. (Een alternatief is om de theeblaadjes en de chai-mix in een thee-ei of -theezeefje te mengen. Dan kun je het zeven bij stap 3 overslaan).
  • Voeg naar smaak suiker of honing toe. Schuim een beetje warme melk op en serveer bij de chai tea. Enjoy!

Voor een voorraadje chai-mix:

Deel deze tip