Pompoentaart

Publicatie datum 27-10-2016 13:25:53
Categorie Recepten

Na de pecantaart van afgelopen week volgt hier  nog een heerlijke taart.
Proef de herfst met deze pompoentaart. Het is weer wat anders dan een appeltaart. Niet alleen lekker na een gezellige wandeling in het bos, maar ook als dessert van een Halloween diner. Heerlijk met slagroom.

De smaak van oktober….

Ingrediënten 

Voor de bodem:

  • 20g rozijnen
  • 1 el kokosolie
  • 2 el kokosrasp
  • 7 medjool dadels, ontpit
  • 60g pecannoten
  • 80g amandelen

Voor de vulling:

  • 375g pompoen, zonder schil
  •  4 el kokosolie
  • 1/2 tl kaneel
  • 9 medjooldadels
  • 1 tl piment
  • 35ml amandelmelk (of geitenmelk)
  • 1 tl vanille extract 1 blaadje (veganistisch) gelatine*

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin met de vulling. Snijd de pompoen in kleinere stukjes/blokjes. Leg de pompoenstukken met een eetlepel kokosolie op een bakplaat of in een bakvorm en strooi er de kaneel over uit. Bak de pompoen hierna circa 30-40min (afhankelijk van hoe groot de blokken zijn) in de oven gaar. Zet de 9 medjool dadels voor de vulling te weken in een laagje gekookt water.

Nu de bodem maken.

Maal in de keukenmachine de 7 dadels, rozijnen en kokosolie samen met de kokosrasp tot het een plakkerig geheel is geworden. Waarschijnlijk even goed doormalen. Voeg vervolgens de amandelen toe en maal totdat ze tot grove kruimels zijn. Nu de pecannoten toevoegen. Draai nog even kort door tot ook de pecans grove kruimels zijn. Zo houd je een bodem met een lekker knapperige structuur waarin je de verschillende noten proeft. Druk de mix met je vingers gelijkmatig uit in een taartvorm of quichevorm en laat de randen licht opstaan.

Tijd om verder te gaan met de vulling!

Vermaal de dadels in de keukenmachine en indien nodig met een klein lepeltje water tot een pasta. Laat de pompoen wanneer deze klaar is even afkoelen en meng deze met de dadels in de keukenmachine tot een glad en smeuïg geheel. Voeg dan de kruiden, vanille extract melk en resterende eetlepels kokosolie toe en maal even door.

Week het velletje gelatine circa 5 minuten in een klein laagje water en knijp erna uit. Verwarm vervolgens in een klein pannetje op laag vuur (dit gaat heel snel!) en voeg toe aan het pompoenmengsel. Meng dit vervolgens heel goed door. Verdeel het pompoenmengsel over de bodem, garneer met extra pecan noten in een patroon naar keuze en zet in de koeling totdat de taart is opgestijfd. Hierna kun je de taart serveren, maar bewaar in de koelkast.*Gelatine is ontzettend gezond. Het bevat veel glycine, een zeer belangrijk aminozuur dat we nodig hebben voor collageen productie.

*Ben je niet veganistisch? Gebruik dan vooral de dierlijke variant, want we krijgen helemaal niet zo veel glycine binnen met ons hedendaagse dieet. En collageen is belangrijk voor een gezonde elastische huid en kraakbeen. 

Deel deze tip