Uiencrackers, raw & delicious!

Publicatie datum 23-02-2017 15:30:20
Categorie Recepten

Als je deze crackers eenmaal geproefd hebt wil je niks anders meer..
Je kan er van door blijven eten, ze zijn knapperig en vol van smaak. Het staat dan ook bekend als “famous onion bread” van het Amerikaanse raw food restaurant.

Het makkelijkste maak je ze in een dehydrator (een voedseldroger uit de raw-food keuken), maar het lukt ook in een gewone oven op de laagste stand.
Het is een heel simpel recept. Je moet alleen wat geduld hebben, 36 uur om precies te zijn…
Maar het kan ook korter ;-). 
Alleen zijn ze dan minder knapperig en dat maakt ze juist wel erg lekker!

Ingrediënten uiencrackers (voor ongeveer 1 bakplaat):

 

Bereiding:

  • Laat de zonnebloempitten het liefst een nacht weken (het originele recept doet dit niet, maar door te weken verhoog je de voedingswaarde en het is een kleine moeite als je er aan denkt).
  • Spoel de zonnebloempitten de volgende dag af en laat ze uitlekken. Maal ze dan in een keukenmachine tot grove stukjes en doe ze in een grote kom.
  • Pel de uien en halveer ze. Vermaal de uien in de keukenmachine tot flinters; het moet in ieder geval geen pap worden dus pas op als je een blender gebruikt!
  • Doe de uien bij de zonnebloempitten en meng alle andere ingrediënten erdoor (het gemalen lijnzaad, de olijfolie en de tamari). Het wordt een dik plakkerig mengsel.

Dehydrator:

Spreid het mengsel zo dun mogelijk (maar zonder dat er gaten vallen) uit op de bladen van je dehydrator met een teflex sheet eronder. Dit gaat het makkelijkst tussen twee vellen bakpapier en dan met een deegroller uitrollen. Laat het 12 uur drogen op 45°C. Haal dan de teflex sheet weg door het geheel voorzichtig op een werkblad om te keren. Zet terug in de dehydrator voor nog eens minimaal 12 uur. De crackers zijn dan al prima te eten; hoe langer je ze er dan nog inlaat hoe knapperiger ze worden. Het originele recept ging voor 36 uur.

Oven:

Spreid het mengsel uit op een bakplaat met bakpapier. Probeer het zo dun mogelijk te verspreiden zonder dat er gaten in vallen. Dit gaat het makkelijkst tussen twee vellen bakpapier en dan met een deegroller uitrollen. Zet in de oven op de laagstestand van 40-50 graden (in ieder geval niet warmer dan 50°C) met een wasknijper tussen de deur zodat het vocht door de kier kanontsnappen. Na ongeveer 12 uur kan je de bakplaat er tussenuit halen en het mengsel op het bakpapier alleen op het rooster laten liggen zodat het beter droogt. Na 24 uur kan je het al gebruiken; maar na 36 uur zijn ze knapperiger en nog lekkerder!

Deel deze tip