Time to detox

Publicatie datum 03-01-2023 16:22:36
Categorie Info , Social Media

Het doel van een detox programma

Het doel van detoxen is je lichaam ontgiften, ontlasten en resetten. Je activeert het zelfherstellend vermogen. Velen zetten een detox in als start richting een gezonde leefstijl of als boost na bijvoorbeeld de feestdagen.

Waaraan moet een goede detox kuur voldoen?

Hoe ziet een goede detox kuur er nou eigenlijk uit? Er zijn veel verschillende smaken, van milde kuren waarbij je gaat detoxen met pure voeding tot aan de strengere sapkuren. Wat echt noodzakelijk is bij een goede detox kuur is een goede voorbereiding en kwalitatief, persoonlijk advies. Een kuur moet aansluiten bij de persoon en moet haalbaar zijn.

Vergeet absoluut niet dat het lichaam ondersteuning nodig heeft om dit proces goed uit te voeren. Je wilt voorkomen dat je lichaam de vrijgekomen gifstoffen niet snel genoeg kan afvoeren. Hierdoor kun je namelijk oxidatieve stress in de hand werken. Dat heeft weer als gevolg ongecontroleerde celdelingen, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten. Om die reden moet je de betrokken organen ondersteunen, zodat de ontgifting zo soepel mogelijk verloopt. Een professionele begeleiding is dus noodzakelijk.

Hoe werkt ontgiften nou eigenlijk?

Detoxificatie vindt plaats in de lever en bestaat uit verschillende processen. Je hebt een eerste en een tweede fase. Beide fasen zijn nodig voor het ontgiften van de nodige afvalstoffen. In de eerste fase is de lever in staat om sommige afvalstoffen volledig onschadelijk te maken. Het overige deel wordt bewerkt en moet in de tweede fase nog wat stappen ondergaan om vervolgens te worden uitgescheiden. De schadelijke stoffen die vetoplosbaar zijn moeten eerst worden omgezet tot wateroplosbare stoffen. Pas daarna kunnen deze uitgescheiden worden via de galblaas. Vervolgens worden ze afgevoerd via de stoelgang of via het bloed naar de nieren getransporteerd om vervolgens via de urine het lichaam te verlaten.

Overbelasting door voeding en omgevingsfactoren

Alleen al over de toenemende vervuiling van onze leefomgeving kun je een boek schrijven. Hetzelfde geldt voor de huidige productiewijze van voeding. Kortom, we krijgen steeds meer gifstoffen binnen en het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn gaat veranderen. Het belang van ontgiften neemt dus ook toe. Daarnaast eten we te veel en niet altijd volgens het ‘boekje’, wat ook belastend is voor ons systeem. Onze spijsvertering draait vaak overuren, waardoor de organen die daarbij betrokken zijn geen energie en ruimte overhouden om de ontgifting te regelen. Het lichaam moet regelmatig keuzes maken waar voedingsstoffen naartoe gaan in het lichaam, waar de organen zich op gaan focussen en ga zo maar door.

Het doel van detoxen is dus duidelijk. Help je lichaam een handje door af en toe de keuze te maken de spijsvertering rust te geven en je lichaam van gifstoffen te ontdoen. Investeer in jezelf en geniet daardoor (nog) meer. Wie wil er nou geen gezond, fit lichaam?

Bron: vitortho.nl

Deel deze tip