10 tips bij een opgeblazen buik & opgeblazen gevoel

Publicatie datum 26-04-2022 09:08:23
Categorie Info , Social Media

Wat is een opgeblazen gevoel?

Bij een opgeblazen gevoel, lijkt je buik uitgerekt of opgezwollen. Je ervaart hierdoor een ongemakkelijk gevoel in de buikstreek. Ook kun je een teveel aan lucht ervaren in je buik wat leidt tot winderigheid. Vaak ontstaat een opgeblazen of vol gevoel na het eten. Een opgeblazen gevoel is een veelvoorkomend symptoom dat ontstaat door een verstoring van de spijsvertering.

Wat zijn de oorzaken van een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik kan diverse oorzaken hebben:

  1. Eetpatroon: Het kan worden gekoppeld aan het eetpatroon. Door te snel eten of drinken kan er teveel lucht in buik komen.
  2. Dieet: Ook kan het worden gelinkt aan het dieet. Van bepaalde voedingsmiddelen is bekend dat ze lastiger te verteren zijn. Voor sommige mensen zijn bijvoorbeeld uien en kool hierdoor veroorzakers van een opgeblazen buik.
  3. Functioneren buikspieren: Ook het functioneren van de buikspieren kan een oorzaak zijn. Dit kan zowel gelden als de buikspieren te langzaam of te snel functioneren wat resulteert in diverse maagklachten als maagpijn en ook een opgeblazen buik. Het te langzaam of te snel functioneren van de buikspieren wordt in medische termen verminderde en verhoogde motiliteit genoemd.

10 tips bij een opgeblazen buik

  1. Eet mager vlees of vis en vezelrijk voedsel zoals zilvervliesrijst. Door een paar kleine veranderingen aan te brengen in je voedingspatroon kun je genieten van een goede voeding én de kans op een opgeblazen buik verkleinen. Obstipatie door verkeerde voeding kan namelijk zorgen voor een opgeblazen gevoel.
  2. Drink voldoende water. Als je niet genoeg vocht in je lichaam hebt, zullen je nieren aan je lichaam aangeven zoveel mogelijk water vast te houden - wat kan leiden tot een opgeblazen buik.
  3. Regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen gas sneller door je lichaam te transporteren en de spijsvertering in zijn geheel te stimuleren.
  4. Kauw stevig op je eten en neem de tijd hiervoor. Bij het eten vermengt speeksel met voeding in je mond gedurende het kauwen. Het eten gaat hierdoor gemakkelijker door de slokdarm en de maag. Ook hoeven slokdarm en maag hierdoor geen grote brokken te verwerken, maar slechts kleine hoeveelheden. In je mond start de spijsvertering dus al.
  5. Eet met regelmaat. Door ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds rond hetzelfde tijdstip te eten komt de spijsvertering in een soort routine. Dit vergemakkelijkt de spijsvertering.
  6. Vermijd ‘gas opwekkend’ eten. Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
  7. Eet rustig. Zoals eerder vermeld, kan het vluchtig of gehaast consumeren van je maaltijden leiden tot een overmaat aan lucht in je buik en darmen. Bij snel eten, hapt en slikt men namelijk ook veel lucht in. Neem je tijd als je aan het eten of drinken bent om dit te voorkomen. Ga ook rustig zitten, want dit is beter voor de spijsvertering.
  8. Controleer jezelf op eventuele intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Het eten van voedsel dat je niet verdraagt, kan leiden tot een overmatige gasproductie, een onrustige maag en een opgeblazen gevoel. Als je vermoedt dat je bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt, neem dan contact op met je arts of een diëtist die je kan adviseren over veranderingen in je dieet.
  9. Drink warm water of thee. Een goede manier om de spijsvertering te stimuleren is een kop warm water (met citroen). Thee (met citroen) is een goed alternatief als de smaak van warm water je niet echt bevalt. Thee heeft namelijk dezelfde stimulerende werking op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee.
  10. Eet met je verstand. Om een vol gevoel na een maaltijd te voorkomen, is het verstandig om minder te eten en vaker op de dag kleine hoeveelheden te eten. Dit is beter dan drie keer één grote maaltijd op een dag te eten. Samen met het eten van kleinere porties, heeft daarbij het goed kauwen van je eten twee belangrijke voordelen: het helpt de hoeveelheid lucht die je met het voedsel slikt te verminderen en het zorgt ervoor dat je veel langzamer eet, waardoor de inname van eten automatisch minder wordt (je hebt beter door wanneer je verzadigd bent.

Bron: Iberogast

Deel deze tip