8 tips waarmee jij vandaag kan bijdragen aan een beter milieu

Publicatie datum 28-06-2021 18:50:55
Categorie Orangefit , Social Media

Bij Orangefit geloven we dat iedereen bij kan dragen aan een fittere wereld. En dat alle kleine beetjes samen een mega impact maken! In dit artikel geven we je acht tips waarmee jij door kleine aanpassingen je ecologische footprint kan verkleinen en nóg milieubewuster kan leven. Let's Create A Fitter World!

Ecologische footprint

Bijna alles dat we doen heeft impact op het milieu: hoe we reizen, wat we eten, wat we kopen, de energie die we gebruiken, enzovoort. De invloed die jouw doen en laten heeft op het milieu, noemen we ook wel je ecologische footprint of CO2-voetafdruk

Bij het gebruik van een auto of vliegtuig zien we de CO2 letterlijk verbrandt worden. Maar ook zaken als vlees eten en het kopen van fast fashion draagt bij aan de grootte van jouw footprint.

Waarom is een kleine afdruk belangrijk?

Het grootste gevolg van de wereldwijde uitstoot van CO2 is de opwarming van de aarde. Als we op deze voet verder gaan, wordt in 2100 een gemiddelde wereldwijde stijging van 4 graden Celsius verwacht (1).

Nu denk je misschien ‘Lekker toch, een paar graadjes warmer’, maar deze opwarming heeft ernstige gevolgen. Smeltende ijskappen (waardoor de zeespiegel stijgt en hele landen onder water komen te staan), extreme droogtes, bosbranden en uitstervende diersoorten zijn allemaal indirecte gevolgen (2).

Tips om jouw footprint te verkleinen

Een beter milieu begint bij jezelf! Door te beslissen wat jij doet en waar je je geld uitgeeft, maak je direct impact. En als genoeg mensen voor duurzame alternatieven kiezen, wordt de wereld vanzelf een stukje mooier! 

Met deze tips kan je vandaag nog beginnen!

  1. Minder vlees eten – Met stipt op nummer één! Vlees eten is verantwoordelijk voor gemiddeld 8% van de totale CO2-uitstoot per land (4). Door minder vlees te eten (of helemaal te stoppen) kan je een grote impact op het milieu maken!
  2. Zuivelvervangers – Met 2% van de totale CO2-uitstoot in de VS is ook melkproductie een grote vervuiler (5). En daarnaast is het gewoon niet diervriendelijk. Koeien worden constant zwanger gehouden zodat ze melk produceren. Hoe wreed is dat?
  3. Algenolie – Veel mensen halen de belangrijke omega 3 vetzuren uit visolie. Terwijl algenolie een veel beter én duurzamer alternatief is!
  4. Laat de auto staan – Korte afstand? Pak liever de fiets of loop een stukje. Gezonder voor je lijf en beter voor het milieu. Voor lange afstanden kan je ook de trein nemen. NS-treinen rijden in Nederland sinds 2017 namelijk 100% op windstroom (6)!
  5. Lokaal kopen – Tomaten laten invliegen vanuit Spanje is niet duurzaam. Lokaal kopen verkort de reis van je boodschappen, waardoor het minder slecht voor het milieu is. En je steunt meteen de lokale ondernemers!
  6. Minder vliegvakanties – Met het vliegtuig naar Bali levert bijna 7x zoveel CO2-uitstoot op dan een autovakantie naar Frankrijk (7). Ook met je vakanties kan je dus bewustere keuzes maken!
  7. Minder 'single use' plastic – Eén keer gebruiken en dan weggooien? Dat kan echt niet meer! Neem je eigen tas mee naar de supermarkt en drink koffie uit een mok. Dat zijn nog eens makkelijke aanpassingen!
  8. Bewust met energie omgaan – Vervang oude gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Douche niet te lang, draai alleen een volle wasmachine en trek een trui aan wanneer je het koud krijgt. Zie je hoe makkelijk het kan zijn?

Jouw footprint berekenen?

Meten is weten! Er komen steeds meer tools waarmee jij jouw ecologische voetafdruk kan berekenen.  Doe bijvoorbeeld hier de test van het WWF en ontdek wat jouw impact op het milieu is op het gebied van lifestyle, wonen, voeding en reizen.

Bron: Orangefit

Deel deze tip