Als je 'D' niet stijgt

Publicatie datum 12-08-2020 09:53:47
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Als je 'D' niet stijgt

Soms komt het voor dat je na het langdurig slikken van een vitamine D-supplement nog steeds veel te laag in je spiegel zit. Hetzelfde kan gebeuren na langdurig zonnen. Dat is niet handig, want 'D' heeft veel invloed op je hormonen, botdichtheid, glucose-opname (bloedsuiker) en spierkracht, om er maar een paar te noemen. Dus wat is er aan de hand? Om het antwoord hierop te krijgen, hebben we eerst een klein stukje voorkennis nodig.

Waarde meten

Vitamine D uit een supplement of zonlicht moet eerst worden vervoerd naar je lever om omgezet te worden tot een directe voorloper. Dit is ook de vorm die de huisarts meet en wordt 25 OH genoemd. Daarna gaat deze vorm naar je nieren voor de laatste bewerking in de vorm die echt al het werk doet in je lichaam. Deze uiteindelijke vorm wordt 1,25 OH genoemd en wordt nooit gemeten omdat het te veel schommelt qua waarden. Zo, dat is goed om te weten, want nu zien we een aantal dingen die er mis kunnen gaan.

Magnesiumvoorraad

Een voorbeeld is magnesiumtekort. Het mineraal magnesium is nodig voor het vervoeren van vitamine D naar de lever en de nieren. Daarnaast is het nodig voor de omzetting in de lever en de nieren. Een magnesiumtekort kan een belangrijke reden zijn van een te lage Dspiegel. En omgekeerd put een verhoging van je vitamine D de magnesiumvoorraad uit. Sommige mensen merken dit wanneer ze in de zomer meer kramp, suikerzucht, vermoeidheid of onrust ervaren. Je kunt dit eenvoudig tegengaan door magnesiumcitraat te gebruiken in een onderhoudsdosering. Magnesium kom je ook tegen in groene groenten, noten en cacao.

Overbelasting van de lever

Als de lever te veel handelingen tegelijkertijd moet verrichten, kan het fout gaan met de omzetting van vitamine D. Het orgaan moet dan veel verwerken. Afvalstoffen, medicijngebruik, te veel suiker, (vooral fructose), stresshormonen, een besmetting met een ziekteverwekker: de lijst is oneindig. Overbelasting van de lever valt te merken aan roos of schilfers, moeheid, rusteloosheid, moeite om vet voedsel te verdragen of misselijkheid. Als je jezelf hierin herkent, kun je je stressniveau en suikerinname het beste meteen aanpakken. Daarnaast zijn er kruiden die je lever helpen beter te werken of te binden aan afvalstoffen, zodat deze de lever minder belasten. Twee interessante kruiden die de leverwerking verbeteren zijn Boldo en Mariadistel, terwijl Chlorella-alg een goede binder is van toxines. Een kuurtje van een week of twee kan vaak het verschil maken.

Nierproblemen

Ook de nieren moeten goed werken om vitamine D uiteindelijk werkzaam te krijgen. Zuurvormende afvalstoffen, onvoldoende drinken, angst, sommige medicatie of overmatig koffiegebruik kunnen de nieren te veel belasten. Je merkt nierproblemen soms aan ochtendstijfheid, pijn achter in je onderrug op twee plaatsen, oogwallen, hoofdpijn, donkere urine of opgezette voeten en enkels. Een goed ondersteunend kruid voor de nieren is Guldenroede, ook wel Solidago of koemis koetjing genoemd. Voldoende drinken is ook extreem belangrijk. Je urine hoort er heel lichtgeel uit te zien, niet te donker. Normaal zoutgebruik en het vermijden van fructose (het verwerkingsproces levert urinezuur op) is zeker aan te raden. Elke 30 minuten even opstaan en een rondje lopen is daarnaast goed voor de circulatie, zodat je nieren de druk beter kunnen regelen.

De Rode Pilaren

Kortom: genoeg reden om je vitamine D-spiegel eens nader te onderzoeken. Als je wel wat kundig advies kunt gebruiken, ben je van harte welkom in adviesdrogisterij De Rode Pilaren. Daar ontvang je no-nonsense informatie voor de oplossing die voor jou geschikt is.

Bron: For You

Deel deze tip