Hoe ga je om met angst?

Publicatie datum 16-01-2021 20:04:27
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Het is geen eenvoudige tijd momenteel. Alles wat vertrouwt voelt is aan het smelten als een ijsblokje in een badkuip vol troebel water. Hoe ga je om met veranderingen die de grond onder je voeten doen verdwijnen? Dat kun je op verschillende manieren doen

Het gevolg van te ingrijpende veranderingen is dat je het gevoel hebt dat niet lag te kunnen volhouden. Wanneer een bepaald punt bereikt is, ga je paniek, onrust en angst voelen. En dat leidt tot het aanmaken van stresshormonen die je veel te alert maken.

Hoe werkt dit?
in je brein zitten verschillende onderdelen, kernen genoemd. Deze kernen hebben allemaal een andere taak. De ‘grote president’ is de hypothalamus. Hij maakt alle beslissingen. Hij heeft een adviseur die de hippocampus heet. De hippocampus slaat veel goede ervaringen op. Deze hippocampus wordt minder invloedrijk bij negatieve ervaringen. De ‘minister van defensie’ is de amygdala, deze slaat alle negatieve ervaringen op en probeert de hypothalamus ervan te overtuigen dat er stressstoffen gemaakt moeten worden. Er moet oorlog gevoerd worden, zeg maar.

Remschijven
Gelukkig hebben we een aantal kernen die de amygdala remmen in het paniek zaaien. Deze kernen fungeren als een soort Verenigde Naties, ze filteren de amygdala een beetje zodat je niet elke keer in paniek schiet. De belangrijkste stof die je angst vanuit deze kernen buffert is GABA, een soort remschijf in je brein dus. Deze remschijven noemen we neurotransmitters, een soort hormonen in je hoofd. GABA is een natuurlijke angstremmer die je het gevoel van vertrouwen en stabiliteit geeft. Hoe meer veranderingen, hoe meer GABA je verbruikt. Je kunt GABA vergelijken met het element aarde dat je stevig op de grond zet.

Nutriënten en kruiden
GABA verhoog je door het mineraal magnesium, het liefst in bisglycinaat-verbinding. Deze vorm komt diep in je hersenen en geeft rust. Ook kruiden kunnen GABA verhogen. Denk aan valeriaan, hop, goudpapaver, citroenmelisse en passiebloem. Deze kruiden kun je gebruiken om je weer te ‘ankeren’ in je dag. Wandel in het bos, niet te veel stressnieuws lezen, grenzen aangeven en op tijd naar bed gaan is ook GABA-verhogend.

Serotonine
De tweede remschijf is serotonine, een stof die je doet ontspannen en zintuigelijk genieten. Serotonine beschermt je tegen perfectionisme. Het geeft namelijk een gevoel van ‘ik heb genoeg’ en ‘ik ben genoeg’. Je brein ziet nauwelijks verschil tussen die twee, vandaar dat te veel streven tot ongelukkigheid kan leiden. Serotonine is mega belangrijk voor je brein en kun je verhogen door bepaalde kruiden zoals Sint-Janskruid, Griffonia simplicifolia, Crocus sastivus en Rhodiola rosea. Belangrijk: Als je antidepressiva gebruikt kun je deze kruiden beter laten staan. Voor meer informatie over kruiden kun je altijd even bij de Rode Pilaren binnenlopen!

Keep calm en carry on!

Zoek een eenvoud op
je kunt je serotonineniveau ook verhogen door de eenvoud op te zoeken. Denk aan lekker een middag of avond vrij plannen, een goed boek lezen, een lekkere maaltijd bereiden en – met mate – een wijntje nemen. Suiker verhoogt serotonine ook, maar dat is tijdelijk. Als je te veel zoetigheid gaat eten, wordt het moeilijker de bouwstoffen voor serotonine naar je brein te brengen, waardoor je telkens zoet moet eten om geluk te ervaren. Wist je trouwens dat je zowel GABA als serotonine uit vezels kunt aanmaken? Bladgroen en vezelrijk fruit zoals bananen en bessen zijn hier perfect geschikt voor!

Bron: For You

 

Deel deze tip