Koude: vriend of vijand?

Publicatie datum 09-11-2022 13:25:58
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Momenteel bevinden we ons in een periode waar vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend zijn. Een van die dingen is betaalbaar je huis warm krijgen en houden.
Een koud huis is ongezellig en warmte geeft een gevoel van behaaglijkheid. Je zou bijna vergeten dat kou ervaren een belangrijk element is voor onze gezondheid. Een aantal voordelen van kou ervaren op een rij.

Schildklier.
De schildklier werkt als een thermostaat. Als het continue te warm is zal deze niet echt zijn best voor je doen. Het schildklierhormoon werkt als een versneller op onze stofwisseling door wit opslagvet om te zetten in bruin brandvet. Dit is de bankrekening van onze lichaamsenergie en de omzetting naar bruin vet kun je vergelijken met pinnen om contant geld uit te kunnen geven. Bruin vet geeft ons warmte en energie en beschermt ons ook tegen de gewaarwording van koude. Je gebruikt dus koude om jezelf tegen koude te beschermen. Het schildklierhormoon regelt nog veel meer. Zo stimuleert het de huid- en haarcellen, ontgifting door de lever en de wondgenezing.

Mentaal weerbaar.
Het is veilig om aan te nemen dat we de laatste jaren te veel waarde aan comfort zijn gaan hechten. Onze bijna obsessieve zoektocht naar de witlof zonder bittersmaak, het kookeiland en de L en R sokken. Het lijkt zo ver weg dat we door de regen naar school en werk moesten fietsen en zonder beeldscherm avonden doormaakten, gewapend met Risk of Ganzenbord. En dat is helemaal prima, we gaan met de tijd mee. Zolang we maar zonder kunnen, dat evenwicht is waar de vooruitgang een meerwaarde is of een belemmering. Af en toe vrijwillig “lijden” zoals koud afdouchen of soms met een kleedje op de bank maakt de rest van de dag weer bijzonder. Het is zeker nu goed om weer een beetje robuust te worden en het verlaagt de drempel op een wandeling in plaats van de beeldbuis. En als je een half uurtje buiten bent geweest is vaak de rest van de avond weer behaaglijk binnen.

Kruiden.
Koud hebben verhoogt de kans dat we gezonde kruiden gebruiken die ons warm houden. Bekende warmtekruiden zijn peper, kaneel en gember. Rode pepers zijn familie van de paprika en de zwarte peper is een bes. Beiden zijn zeer geschikt om het warmer te krijgen. Rode pepers zijn remmend op ongewenste bacteriën en schimmels terwijl zwarte peper de nutriënten uit je voedsel beter helpt opnemen. Gember is goed voor de spijsvertering en kaneel helpt de bloedsuiker stabiel te houden. Gebruik ze ruimschoots als je het lekker vindt. Als je verse gember koopt en perst kun je er ijsblok vormpjes mee vullen. Zo heb je kant en klare gemberthee die meteen drinkbaar is

Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een persoonlijk advies, ons kundige team staat voor je klaar.

Deel deze tip