Lage Bloeddruk

Publicatie datum 08-03-2023 11:21:27
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Je staat op en ineens wordt het zwart voor je ogen. Alles tolt en je moet je snel beetpakken aan iets om niet om te vallen. Je hebt dit vast wel eens gehad toen je nog slaperig te snel uit bed stapte of ging staan nadat je in bad lag. Als je in de bergen bent kun je het ook voelen op grote hoogte. Je kunt zelfs flauwvallen.

Een te lage bloeddruk wil zeggen dat de druk op de bloedvaten te laag is. Een lage bloeddruk is een pompkracht (bovendruk) onder de 90 en een basisdruk (onderdruk) van 60. Normaliter maakt iedereen het af en toe wel eens mee, maar wat als je de hele dag een lage bloeddruk hebt? Dan heb je een serieus probleem. Gelukkig is er vaak iets aan te doen.

Vergelijk je bloed met het water van je centrale verwarming. Je hebt een pomp nodig om het bloed rond te pompen en een drukregelaar om de juiste druk te behouden. Onze lichaamseigen pomp is ons hart en de drukregelaars zijn de nieren. Ook hebben we software nodig die dit aan het systeem doorgeeft. Dit zijn de hersenen. En natuurlijk de bloedvaten die als leidingen fungeren. Een lage bloeddruk kan dus te maken hebben met het hart, de nieren, hersenen of bloedvaten. De nieren hebben zout, zuren en eiwitten nodig om de druk te verhogen. Veel mensen eten onvoldoende eiwitten of ze nemen het niet goed op. Iemand van 60 kilo heeft per dag 50 gram eiwit nodig. Dat staat gelijk aan 200 gram vlees of vis of 6 eieren. Gelukkig kun je eiwitpoeder nemen als supplement. Ook een zoutarm dieet kan gevaarlijk zijn omdat de nieren dan onvoldoende kunnen werken.

Het hart heeft ontzettend veel energie nodig en soms ontstaat daar het probleem. Om energie te maken heeft het hart een stof genaamd co-enzym Q10 nodig. Vaak zie je een tekort ontstaan bij gebruik van cholesterolverlagers omdat cholesterol en Q10 verbonden zijn met elkaar. Meestal wordt Q10 gecombineerd met het mineraal magnesium om meer energie te krijgen.

En zo zijn er nog veel meer oorzaken. Denk aan onvoldoende drinken waardoor de bloeddruk niet kan stijgen. Denk aan het bijvullen van je radiator thuis: geen waterdruk is geen bloeddruk. Wist je dat een vitamine D tekort ook voor lage bloeddruk kan zorgen? Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van aldosteron, het hormoon wat voor de bloeddruk zorgt. Psychologisch zie je een lage bloeddruk vaker optreden bij mensen die zich terug willen trekken uit de wereld, op een kluizenaar-achtige manier. Denk aan het ten koste van alles conflicten willen vermijden. Het staat symbool voor een gevoel van machteloosheid waarbij flauwvallen symbool staat voor een te overweldigende situatie. De hersenen vertalen dit naar het terugtrekken van het bloed naar de kern. Ook koude vingers komen dan vaak voor.

Kruiden die de bloeddruk verhogen zijn zoethoutKoreaanse ginseng en rozemarijn. Rozemarijn werkt regulerend op de bloeddruk, terwijl zoethout alleen maar verhoogt. Ginseng is met name voor mannen interessant omdat het de testosteronspiegel verhoogt die ook weer gunstig is voor een sterke bloeddruk, ondersteuning van de spiermassa en een sterk hart.

Deel deze tip