Moe tijdens de herfst? Leg je gezondheid extra in de watten.

Publicatie datum 15-11-2023 14:34:16
Categorie Info , Social Media

Weersveranderingen hebben een effect op je lichaam

Met de herfst begint ook de overgang naar kouder weer. Je lichaam heeft even de tijd nodig om aan de veranderende omstandigheden te wennen. Dat komt niet alleen doordat de temperaturen lager worden, maar ook doordat de dagen steeds korter worden. Doordat het sneller donker wordt en je minder buiten komt, krijg je minder zonlicht. Daarnaast laat de zon zich ook minder vaak zien naarmate de herfst vordert.

Ook anderen hebben last van de herfst

Niet alleen jij, maar iedereen in je omgeving zal zich even moeten aanpassen aan het herfstweer. Als je kinderen hebt, weet je hoe snel je kinderen worden besmet met een griepje of verkoudheid door het kinderdagverblijf of de school. Maar ook andere gezinsleden en collega's kunnen je aansteken. Soms is daar niets tegen te doen, maar als je een lage weerstand hebt ben je extra vatbaar voor ziektes en andere lichamelijke ongemakken.

Wat kun je doen om je beter te weren tegen de herfst?

Na een warme en zonnige zomer is het altijd weer even wennen als de herfst echt begint. Met het gure herfstweer is naar buiten gaan geen aantrekkelijk idee. Je gaat meer de warmte van je huis en van elkaar opzoeken. We geven je een aantal tips om de herfst goed en gezond door te komen.

Tips om je goed door de herfst te helpen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om het effect van de herfst tegen te gaan.

Zorg er allereerst voor dat je ondanks het slechtere weer regelmatig naar buiten blijft gaan. De hele dag binnen zitten verhoogt alleen maar de kans dat je een verkoudheid van iemand anders overneemt. Bovendien ondermijnt het je weerstand. Je kunt je prima kleden naar de slechtere weersomstandigheden. Ga dus regelmatig lekker uitwaaien aan het strand of in het bos. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg blijft bewegen en pak de zon mee als die schijnt.

Het tekort aan zonlicht kan zorgen voor een tekort aan vitamine D. Zeker als je niet vaak buiten komt in de herfst, kun je het beste Vitamine D innemen. Je kunt ook een combinatie van vitaminen nemen in de vorm van multi-vitaminetabletten.

Zorg er ook voor dat je gezond blijft eten. Eet dus gevarieerd, gebruik veel verse groenten en eet ook regelmatig vette vis. Uit ons voedsel halen we namelijk belangrijke vitaminen (onder andere vitamine B en C) en andere stoffen die ons gezond en scherp houden. Om er zeker van te zijn dat jij en je gezin alle dagelijkse benodigde vitaminen binnen krijgen, kun je je voeding sowieso aanvullen met vitamine C tabletten of multivitamines.

Je immuniteit kun je verder ondersteunen door het gebruik van geneeskrachtige stoffen. Bijvoorbeeld met rode zonnehoed (Echinacea purpurea), wat helpt bij het opbouwen van je weerstand en onder meer luchtweginfecties en verkoudheid tegen gaat. Ook helpen supplementen met probiotica en Omega 3 je lichaam en geest de herfst beter door te komen. Omega 3 heeft tevens een positief effect op je huid, die het in de veranderende omstandigheden ook zwaar te verduren heeft.

Bron: Svensson

Deel deze tip