Oorsuizen - Tinnitus

Publicatie datum 08-03-2023 10:12:30
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Fluiten, suizen, zoemen of piepen. Tinnitus is een verzamelnaam voor geluiden die niet van buiten komen, maar in je oor zelf worden ervaren. Grote kans dat je wel eens uit het niets een pieptoon hebt gehoord die vanzelf weer verdween. Er werd beweerd dat als je een zeeschelp tegen je oor houdt je het ruisen van de zee hoort. Dit is natuurlijk het ruisen van je oor, tenzij je op het strand staat. Maar wat als je de hele tijd een ruis of een pieptoon hoort? Hoewel je er knettergek van zou kunnen worden, is het niet schadelijk op zich. Voortdurend geluiden waarnemen kan je levenskwaliteit zeer negatief beïnvloeden.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?
Je kunt als gevolg van bijwerkingen van medicijnen tinnitus ervaren. Denk bijvoorbeeld aan aspirine. Een andere oorzaak is een verkoudheid of oorontsteking waarbij vaak een zoemende ruis wordt ervaren, vooral naarmate de dag en avond vordert. Als het langere tijd aanwezig is kan het worden veroorzaakt door te harde omgevingsgeluiden zoals vuurwerk, discotheken of machinale geluiden op het werk. Soms ontstaat er tinnitus na een ongeval, zoals een whiplash of een hersenschudding. Zijn deze oorzaken uitgesloten en zijn er nog steeds klachten? Dan is het goed om verder te kijken. Dit zijn twee veel voorkomende oorzaken.

De eerste is vernauwing van bloedvaten. Stel je een rivier voor die woest stroomt. Deze maakt meer geluid dan een kabbelend beekje. Het ruisen wordt soms veroorzaakt door een overdruk op de bloedvaten die bij het oor gelegen zijn. Vasoconstrictie kan veroorzaakt worden door stress. Je bloeddruk neemt toe en je verbruikt stoffen die je bloedvaten verwijden zoals magnesium en serotonine.

Een andere oorzaak voor een vaatvernauwing is een chronische (laaggradige) ontsteking. Wanneer we een ontsteking hebben zullen de bloedvaten vaak samentrekken om eventueel bloedverlies te voorkomen. Daarnaast zie je dat bloed dikker wordt bij laaggradige ontstekingen wat de druk op de bloedvaten verhoogt. Veel personen hebben een laaggradige ontsteking zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Je voelt je dan tussen ziek en gezond in, snel moe, geen zin om te bewegen en een afkeer van kou. Ook kun je bijna geen tussendoortjes overslaan.

De derde oorzaak is een overprikkeling van je zenuwstelsel
In ons brein bevinden zich zenuwcellen die elektrische prikkels doorgeven.
Tijdens stress maak je meer gebruik van een stof genaamd glutamaat.
Glutamaat zorgt voor meer prikkelgeleiding zodat de zenuwcellen sneller hun boodschap kunnen doorgeven. Het probleem ontstaat wanneer er te veel glutamaat wordt aangemaakt en onvoldoende wordt afgebroken. Een te hoog glutamaat maakt je onrustig, te alert en kan leiden tot blozen, een trillend oog, hartkloppingen en ademproblemen. En tinnitus!

Glutamaat is het E-nummer E621 en zit in ontelbaar veel voedsel. Bamisoep, pizza, paprikachips en Chinees eten. Merk je dat het erger wordt na het eten van dit voedsel? Tijd om zelf vers te gaan koken.

De mineralen magnesium en zink remmen glutamaat. Gezond voedsel en een multimineraal is daarom aanbevolen als je tinnitus hebt. In de praktijk zie je er vaak resultaat mee.

Wat de ontsteking of stress betreft, mijn collega’s van de Rode Pilaren en ik kunnen je een suppletieadvies op maat geven om dit aan te pakken.

Deel deze tip