Preventie: hoe ondersteun je jouw afweer in het najaar?

Publicatie datum 24-10-2022 17:42:09
Categorie Info , Social Media

Nu het najaar in volle gang is, hebben meer mensen de behoefte om wat extra voor zichzelf te zorgen om zo mede te zorgen voor een goede weerstand. Naast gezonde voeding, dagelijks bewegen, ontspannen en een goede nachtrust, zijn er ook verschillende stoffen die ertoe kunnen bijdragen dat jouw immuunsysteem normaal kan functioneren. Om goed te begrijpen waarom deze stoffen het immuunsysteem ondersteunen, leggen we je eerst kort uit hoe het immuunsysteem in de basis ook alweer werkt. 

 

Hoe werkt je immuunsysteem? 

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende lagen die jou van buiten naar binnen moeten beschermen tegen indringers van buitenaf. De eerste laag bestaat uit de huid en slijmvliezen. Die moeten voorkomen dat er iets het lichaam in kan komen dat daar niet hoort. 

Lukt dat even niet, dan staat de tweede laag van het immuunsysteem klaar om in actie te komen. Deze tweede laag noemen we het aangeboren immuunsysteem. Dit deel van je immuunsysteem heb je bij je geboorte al meegekregen. Vaak is het aangeboren immuunsysteem voldoende om het probleem op te lossen. 

Is dat niet het geval, dan komt de derde laag van het immuunsysteem in actie. Dit deel heet het verworven immuunsysteem omdat je het in de loop van je leven (met name tot je 18e jaar) hebt opgebouwd. Dit deel van het immuunsysteem komt namelijk geleidelijk tot ontwikkeling en leert gaandeweg van alles waar het mee in aanraking komt. Zo wordt het steeds beter geschikt om jou te beschermen. 

 

Welke stoffen hebben een positieve invloed op het immuunsysteem? 

Er zijn veel voedingsstoffen die bijdragen aan het normaal functioneren van het immuunsysteem. Deze stoffen zorgen zo mede voor een goede weerstand. Maar aan welke voedingsstoffen moet je dan denken? 

Hieronder leggen we je uit hoe deze vitaminen en mineralen jouw afweer ondersteunen. 

 

Vitamine C 

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof die een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Daarom heeft het lichaam er ook een voorraad van opgeslagen in onder andere de leukocyten. Leukocyten zijn cellen van zowel het aangeboren als het verworven immuunsysteem. Deze voorraad is wel 50 tot 100 keer groter dan de voorraad vitamine C in het bloed. Als het immuunsysteem actief wordt, dan gebruikt het de voorraad vitamine C in de leukocyten. Een goede voorraad vitamine C is dus belangrijk, want op deze manier zorgt vitamine C mede voor een normale werking van het immuunsysteem 

Het hebben van voldoende vitamine C zorgt dus mede voor een goede weerstand. 

Vitamine D 

Ook vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen en ondersteunt zo de afweer van het lichaam. 

Vitamine D maken we aan in de huid als we voldoende worden blootgesteld aan zonlicht. De vitamine D die we in de huid aanmaken wordt door de lever en de nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D. Dat is de vorm die we kunnen gebruiken. In Nederland is het met name in het najaar en de winter niet mogelijk om voldoende vitamine D aan te maken. 

Omdat vitamine D een positieve invloed heeft op het immuunsysteem is het juist in het najaar en de winter belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine D. Maar hoeveel is nu genoeg? 

In de wetenschappelijke literatuur wordt over het algemeen ervan uitgegaan dat een bloedwaarde van vitamine D van minimaal 80 nmol/L een mooie waarde is. Is jouw bloedwaarde van vitamine D lager dan dit, overweeg dan om extra vitamine D te nemen. Twijfel je over hoeveel vitamine D je in dat geval extra moet nemen? Bel dan ons Consumenten Advieskwartier voor advies. 

Selenium 

Naast bepaalde vitamines zorgen ook bepaalde mineralen mede voor een normale werking van het immuunsysteem. Een van die mineralen is selenium. 

Selenium is niet meer zo heel rijk aanwezig in onze voedingsbodem. Het zit dus ook niet meer in grote hoeveelheden in de groenten en fruit die op deze bodem heeft gegroeid. Paranoten zijn mooie bronnen van selenium. Het eten van 7 paranoten tweemaal per week is voor veel mensen al voldoende om genoeg selenium binnen te krijgen. 

Zink 

Zink is het andere mineraal dat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Het komt van nature voor in zowel plantaardige als dierlijke voeding. Eiwitrijke voeding zoals oesters, lever, rood vlees, krab en (in mindere mate) gevogelte en vis bevatten over het algemeen veel zink. Andere goede voedselbronnen zijn (pecan)noten, zaden (zoals pompoenpitten) en bepaalde soorten zeevruchten (zoals kreeft). Voeding kan op deze manier mede zorgen voor een goede weerstand.   

Conclusie 

Als je in het najaar of de winter iets wilt doen om mede te zorgen voor een goede weerstand, dan is het belangrijk om te zorgen voor gezonde voeding, dagelijks bewegen, ontspannen en een goede nachtrust. Daarnaast is het verstandig om ook eens te kijken of je voldoende van de hiervoor genoemde voedingsstoffen hebt. Is dat niet het geval dan kan het slim zijn om bovenstaande voedingsstoffen bij te nemen. In ieder geval neem je dan extra vitamine C omdat dit het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen helpt.

Bron: Bonusan.nl

Deel deze tip