Top 25 meest basische voedingsmiddelen

Publicatie datum 29-06-2020 13:06:05
Categorie Alka Vitea

Verzuring van het lichaam wordt veroorzaakt door medicatie, stress, overmatig sporten en.. verkeerde voeding. Ontzuren vraagt in eerste instantie om het gebruik van basische producten. Toch kan ook je voedingspatroon invloed hebben. Nu hoeft u niet meteen uw sappige biefstukje in de prullenbak te gooien en op een stengel bleekselderij te gaan kauwen, maar een kleine aanpassing qua levensstijl kan geen kwaad.

Van zure haring naar zoete aardappel

Wanneer eet ik voldoende basisch? Volgens de richtlijnen is een 80-20 verdeling het beste. Dat wil zeggen: 80% basische voedingsmiddelen en 20% zure voedingsmiddelen. In de praktijk is dit bijna onmogelijk. In onze Westerse samenleving is bijna al het eten bewerkt en voorverpakt. Denk maar eens aan de kant-en-klaarmaaltijden van Hallo Jumbo, en de Franse frietjes van de lokale cafetaria. Wij geloven daarom in een 60-20 verdeling, mits u deze combineert met dagelijkse actieve ontzuring.

Een lesje verzuring

Voordat we vertellen wat de top 25 basische voedingsmiddelen is, leggen we het begrip ‘basisch’ uit. Een kort lesje verzuring:

Wanneer wij gezond geboren worden, bestaan wij voor 70% uit water en 30% uit mineralen en spoorelementen. Naarmate we ouder worden nemen deze hoeveelheden af. Er komen dan zure afvalstoffen voor in de plaats. Ons lichaam kan veel afvalstoffen lozen via de uitscheidingsorganen. Echter niet allemaal. Er blijven dan zuurresten achter in het lichaam.

De remedie voor verzuring is ontzuren. Het lichaam ontzuurt wanneer zij basische voeding binnen krijgt, en met basische (alkalische) producten wordt behandeld. Voorbeelden van basische producten zijn basische druppels waarmee de pH-waarde van drinkwater omhoog wordt gekrikt, basische tabletten en basische crème. Een alkalische levensstijl draagt bij aan een gezonder leven.

Basis? Nee: basisch!


Cola mag dan zoet smaken, het is ontzettend zuurvormend voor het lichaam. Uw tanden in een citroen zetten veroorzaakt een zure smaak in de mond, toch is deze na verbranding in het lichaam licht basisch. Zuur in verzuring zegt dan ook niets over de smaak van een product. Het zegt iets over de mate waarin het product verzurend is voor het lichaam.

Top 25

De basis van ontzuren is het gebruiken van ontzuringsproducten. Dit zijn speciale producten zoals basische druppels, basisch badzout en basische thee. Naast deze alkalische producten gaat u proberen meer basische voeding te eten. Dit zijn de meest basische voedingsmiddelen:

25. Spinazie
24. Knoflook
23. Selderij
22. Tomaat
21. Kropsla
20. Broccoli
19. Verse andijvie
18. Avocado
17. Zwarte radijs
16. Boerenkool
15. Cayennepeper
14. Venkel
13. Heermoes
12. Hondgras
11. Rozijnen
10. Sojabonen
9. Kamutgras
8. Chiazaad
7. Gerstegras
6. Alfalfa
5. Sojascheuten
4. Komkommer
3. Tarwegras
2. Pure sojalecithine
1. Radijs
Bron: Alka

Deel deze tip