Veilig en verantwoord detoxen

Publicatie datum 28-03-2017 07:36:50
Categorie Info

Auteur: Sonja Eckhart

Veilig en verantwoord detoxen om aan je gezondheid te werken
Elke dag wordt ons lichaam blootgesteld aan veel giftige stoffen zoals uitlaatgassen en sigaretten rook, maar ook aan producten die we elke dag gebruiken zonder dat we eigenlijk weten dat ze schadelijk voor ons zijn, zoals:

  • Bewerkte voeding
  • Deodorant
  • Schoonmaakmiddelen
  • Medicijnen
  • Plastic producten
  •  …en nog heel veel meer.

Door alle giftige stoffen die we binnen krijgen lopen we dagelijks het risico om ziek te worden. De twee belangrijkste redenen van ziekte zijn:

  • Tekorten aan voedingsstoffen
  • Teveel aan gifstoffen

De gifstoffen die ons lichaam niet kan verwerken worden opgeslagen in de organen, weefsels en cellen, waar ze jarenlang kunnen blijven zitten. Ons lichaam geeft er de voorkeur aan deze gifstoffen op te slaan in vetcellen om er zo voor te zorgen dat ze geen schade aan kunnen richten in het lichaam. (Dit kan een reden zijn waarom het voor sommige mensen zo moeilijk kan zijn om af te vallen, ons lichaam heeft de vetcellen nodig voor opslag van gifstoffen). Ze blijven daar totdat de lever de gelegenheid krijgt om ze alsnog af te breken. Echter ondanks dat ze ‘veilig’ weggeborgen zijn, belasten ze ons lichaam alsnog (ze produceren namelijk afvalstoffen) en kunnen allerlei chronische en degeneratieve aandoeningen veroorzaken waaronder neurologische aandoeningen.

Symptomen van te veel gifstoffen in je lichaam zijn o.a.:

  • Vermoeidheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Vertraagde vetverbranding
  • Gewichtstoename
  • Pijnlijke gewrichten
  • Depressies en stemmingswisselingen
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel
  • Schimmelinfecties, waaronder candida
  • PMS en andere klachten rondom de menstruatie

Met behulp van een goed voedingspatroon en detox programma kun je je lichaam reinigen van gifstoffen.

Maar let op: “detoxen is niet iets dat je ‘zomaar’ even doet”.

Een goed voorbereide detox is van groot belang!!

Iemand die zomaar en zonder voorbereidingen gaat detoxen zal merken dat het weinig effect heeft, maar dat is nog het minste risico. De vrijgekomen gifstoffen die in je bloedbaan terecht komen kunnen je organen en weefsels alsnog beschadigen, waardoor je jezelf nog minder energiek of zelfs ziek kan gaan voelen. Ook loop je zo het risico op permanente schade aan te richten in je lichaam.

Hoe ziet de voorbereidingsfase eruit?
Een goed Detox programma bestaat uit een uitgebreide voorbereiding die enkele dagen tot weken in beslag kan nemen. De detox, die direct na de voorbereiding van start gaat kan één, maximaal twee weken duren. Tijdens de voorbereiding op de detox staat het eten van voeding vrij van gifstoffen centraal en het aanvullen van tekorten aan vitamines en mineralen. De voorbereiding neemt zo’n belangrijke plaats in omdat giftige stoffen je lichaam alleen veilig kunnen verlaten als je lichaam voldoende voorzien is van hulpstoffen (vitaminen, mineralen, spoorelementen) om de vrijgekomen giftige stoffen af te breken (lever) en af te voeren (darmen en nieren). Een breedspectrum aan spijsverteringsenzymen en antioxidanten zijn nodig om jezelf te beschermen tegen vrije radicalen die tijdens de detox vrijkomen.

Het is verder belangrijk dat al die giftige stoffen je lichaam snel verlaten, zodat ze onderweg naar buiten geen kans krijgen om schade aan te richten. Een zeer regelmatige stoelgang is erg belangrijk (klysma’s of hoge darmspoelingen zijn dan ook aan te bevelen tijdens de detox fase), en ook dien je voldoende water te drinken omdat veel giftige stoffen via je urine en zweet het lichaam verlaten.

Na een goede voorbereiding kun je met de detox beginnen, waarbij giftige stoffen als het ware worden losgeweekt uit je cellen, onschadelijk worden gemaakt en gekoppeld worden aan hulpstoffen in de lever, en ze vervolgens op een veilige manier uit je lichaam kunnen worden verwijderd via darmen, nieren, lymfe, huid en longen.

Belangrijk in je detox dieet
Een belangrijke vitamine die je voldoende in je lijf moet hebben als je gaat detoxen is vitamine C. Dit is een antioxidant die ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Een tekort aan vitamine C leidt onder andere tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, spier- en gewrichtspijn, tandvleesontstekingen en een verzwakt immuunsysteem.

Voeding rijk aan Vitamine C:
Fruit: mango, kiwi, aardbeien, zwarte bessen, sinaasappels maar fruit bevat ook vezels die weer belangrijk zijn voor een goede stoelgang.
Groente: asperges, broccoli, bleekselderij, andijvie, spinazie, venkel, witlof en nog heel veel meer.
Ook groenten bevatten vezels voor een goede stoelgang.

Een belangrijk mineraal dat je altijd voldoende in je lichaam dient te hebben is magnesium, dat o.a. enzymen in het lichaam activeert. Als je vaak last hebt van futloosheid, vermoeidheid, PMS, slapeloosheid, spierkramen, angsten of nervositeit dan kan het heel goed zijn dat je een tekort aan magnesium hebt.

Voeding rijk aan Magnesium: rauwe cacao, peulvruchten, zaden, boekweit, groene bladgroenten, zeewier, selderij en koriander

Door het maken van smoothies en sappen kun je in korte tijd op een heerlijke manier je tekorten aan vitaminen, mineralen en antioxidanten aanvullen en kunnen gifstoffen snel worden afgevoerd. Door het eten van bepaalde verse kruiden kun je je lichaam stimuleren het vocht af te drijven. Peterselie is zo’n kruid dat zeer vochtafdrijvend werkt en vol vitamines en mineralen zit. Verder helpt het hoge chlorofylgehalte om het bloed te reinigen waardoor nieren, lever, blaas en het lymfesysteem opgeschoond worden. Het bevat vluchtige oliën die helpen bij verwijderen van giftige stoffen uit de cellen en helpen bij het neutraliseren van kankerverwekkende stoffen die in de lucht zitten, zoals
sigarettenrook en rook afkomstig van barbecues.

Wat als je zonder goede voorbereiding gaat detoxen?
Giftige stoffen die vrijkomen tijdens een detox moeten snel worden afgebroken en worden
verwijderd. Gebeurt dit niet dan kunnen deze toxische stoffen in je bloedbaan terecht komen waarna ze je cellen, weefsels en organen kunnen vergiftigen en mogelijk zelfs permanent kunnen beschadigen. Als dit gebeurt krijg je te maken met ontgiftings verschijnselen die in de wetenschap bekend staan als de “Herxheimer reactie”. Veel voorkomende symptomen zijn misselijkheid, hoofdpijn, grieperig gevoel, duizeligheid of stemmingswisselingen. Er wordt dan vaak gezegd dat deze klachten erbij horen maar een “Herxheimer reactie” wil je liever voorkomen omdat het heel belastend is voor ons lichaam. Rust en goede sappen en kruidentheeën, zijn dan des te belangrijker.
Vaak wordt de detox tijdens zo’n reactie abrupt afgebroken met alle gevolgen van dien. Gifstoffen blijven rondcirculeren of slaan neer op plaatsen waar ze ons lichaam op termijn nog meer gaan belasten.

Hoe zien de detox dagen eruit?
Na de voorbereidingsperiode, waarin je lichaam grondig is voorbereid op de reiniging, wordt er tijdens de reiniging gezorgd dat je extra veel vitamines en mineralen binnen krijgt. Veel sappen, smoothies en soepen die bestaan uit biologische groenten, fruit, kruiden en specerijen in deze periode. Deze kunnen goed worden aangevuld met extra superfoods, zoals chlorella, tarwegras of greens, chiazaden, hennepzaden, cacao, kruidenthee, vlozaad om tot een zo optimaal mogelijke detox te komen.

Hoe ziet uw detox programma eruit?
Hoe een detox programma voor u eruit gaat zien kunt u het beste overleggen met een specialist op dit gebied. Een goede detox hangt niet alleen van voeden, suppleren en elimineren van gifstoffen (stress, sociale belasting enz) af maar de geestelijke en fysieke gesteldheid is ook heel erg van belang. Hoeveel energie is er (want detoxen kost ons lichaam enorm veel energie), moet je nog volop werken of heb je een weekje rust? Is er een leverblokkade of zijn er schimmels, gisten of parasieten die ons lichaam belasten?

Waar voldoet een goed detox programma aan?

  • Vezels. Bruine rijst, biologische groenten en fruit, bieten, radijsjes, artisjokken, zuurkool, broccoli, spirulina, chlorella, psyllium, chiazaden en zeewier
  • Kruidenthee. Gember, brandnetel, mariadistel munt/citroen of een je neemt een thee van Alka wat een complex is van 52 verschillende kruiden. Een thee is een vrij milde manier van het toevoegen van hulpstoffen, een supplement of een concentraat van één voedingstof is veel krachtiger maar niet altijd aan te raden omdat het je lichaam danig uit balans kan halen.
  • Vitamine C (zoals eerder gezegd) om glutation te produceren, dat is een stof in de lever die helpt toxines te verwijderen. Dit is de enige vitamine die eventueel als supplement mag worden toegevoegd. Verder geen andere supplementen toevoegen tijdens een detox (Superfoods zijn geen supplementen maar is voeding)
  • Veel variatie in de groenten, fruit en kruiden in sappen, smoothies en soepen.
  • Drink veel water voor het afvoeren van afvalstoffen (eventueel met klysma’s of hoge darmspoelingen erbij.
  • Zorg voor een goede diepe ademhaling, zodat verse zuurstof beter in je lichaam kan circuleren (yoga, meditatie)
  • Beperk stress en beweeg dagelijks (rustig wandelen of fietsen) om afvalstoffen beter te kunnen afvoeren.
  • Neem regelmatig een “ontgiftend” bad of voetenbad (Alka, magnesiumsulfaatbad, appelazijn ) voor extra mineralen en/of ter ondersteuning in de afvoer van afvalstoffen.
  • Droog borstelen en wisseldouches (stimuleren lymfe) zijn ook heel heilzaam en ga neem daarna even je rust.
  • Ook een bezoek aan de sauna is aan te raden.

Vergeet niet dat detox een moment van rust is, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de detox zul je eerder moe zijn, dus probeer je detox altijd zo in te plannen dat je voldoende rust kunt nemen en niet hoeft te presteren.

Na de reinigingsfase
Weer rustig opbouwen met de juiste voedingsstoffen. Als je na de voorbereidingsperiode minimaal een week ontgift en ook weer rustig tot een gezond volwaardig voedingspatroon komt en je herhaalt dit één of twee keer per jaar, dan zal je het meest profiteren van de voordelen die een goede detox biedt.

Het resultaat
Na de reinig fase, waarin je jezelf optimaal reinigt, voedt en ontspant voel je jezelf echt als herboren. Je huid zier er gezonder uit, je ogen worden scherper, je energie en vitaliteit nemen sterk toe, je kunt beter slapen, de krampen en pijnen die je had zijn verdwenen en wellicht bij je ook nog een paar kilootjes kwijt. Verder ben je beter beschermt tegen chronische gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als gevolg van de duizenden chemische vervuilers waaraan je dagelijks wordt blootgesteld.

Deel deze tip