Waarom Q10 een 'evergreen' is

Publicatie datum 07-12-2020 08:40:41
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Sommige dingen gaan nooit uit de mode. Vernoemd naar planten die in de winter hun blad en pracht behouden noemen we deze pareltjes evergreens. Tijdloze liedjes, kleding, maar ook voedingssupplementen. Een van deze evergreens op het gebied van supplementen, is co-enzym Q10.

Veelzijdig stofje
Co-enzym Q10, of gewoon Q10 genoemd, is een veelzijdig stofje. Het zorgt ervoor dat diep in je cellen jouw energieproductie blijft lopen. Dat komt omdat het stofje verantwoordelijk is voor het steeds opnieuw in elkaar zetten van ons energiemolecuul ATP. ATP is een soort batterij waar je je calorieën in opslaat. Een soort oplader dus, die Q10.

Bodyguard tegen vet
Ook is het de bodyguard tegen vetten. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine E, wat een antioxidant voor vet is. Vet is overal aanwezig, in je huid, ogen, hersenen, billen, noem naar op. Maar vet is ook gevoelig voor zuurstof en (daardoor) schade. Dit kan leiden tot verkleving van cholesterol in de bloedvaten, cellulitis, verouderde huid en veel meer. Gelukkig maken we van nature Q10 aan zodat vitamine E zijn werk kan blijven doen, toch? Nou, dat is slechts ten dele waar. Vanaf de middelbare leeftijd neemt de Q10-productie af en dat merk je. Kun je je nog die zaterdagavonden herinneren vol energie en waar je pas om 5 uur ging slapen? En vraag je je wel eens af waarom dat nu niet meer lukt, terwijl de jeugd er schijnbaar geen moeite mee heeft? Dit heeft grotendeels te maken met je Q10-aanmaak.

Klachten tegengaan
Wist je dat Q10 samen met cholesterol wordt aangemaakt? Het komt uit dezelfde voorloper. De reden is dat cholesterol dan meteen van een beschermer (Q10) voorzien is. Cholesterolremmende medicatie remt ook Q10, waardoor je klachten kunt krijgen zoals kramp, uitputting, spierpijn, somberheid en moeheid. Kortom: je voelt je ineens een paar jaar ouder als gevolg van een energietekort. Je oplader werkt niet meer goed. Als je jezelf hierin herkent en je gebruikt cholesterolremmers, neem er dan wat Q10 bij om in elk geval de klachten tegen te gaan.

Ondersteun je gezondheid
Om al deze redenen kun je Q10 inzetten om het aanwezige vet van het beschermende vitamine E te voorzien. Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De rode Pilaren voor een vrijblijvend productadvies om jou te ondersteunen met jouw gezondheidsdoel.

Vet beschermt
Over vet gesproken, wist je dat de evolutionaire functie ervan bescherming is? Het buffert tegen trauma’s. Als je van je fiets valt, zijn je spieren en botten beschermd tegen de klap. Pak je een stroomkabel beet, dan isoleert vet (deels) je zenuwen tegen de schok. Maar ook kan psychologische stress tot meer vetafzetting leiden. Waarom? De natuur wil dat je voldoende energie meedraagt tijdens een lange stressperiode. En omdat je stresshormoon cortisol giftig is bij te hoge hoeveelheden, wordt vet gebruikt om je hiertegen te beschermen. Personen die met langdurig fysiek geweld te maken hebben kunnen vaak moeilijker vet verliezen omdat het je lichaam letterlijk bescherming tegen de klappen geeft. Daarom begint afvallen met het verminderen van stress. Ook kunnen gifstoffen zoals lood en cadmium goed worden opgeslagen in vetweefsel. Geest en lichaam zijn helemaal niet gescheiden, vaak spreken ze dezelfde moleculaire taal! En vaak is iets wat wij als ziekte beschouwen een uitgedachte strategie van de natuur om je te beschermen tegen iets veel ergers.

Bron: For You

Deel deze tip