Publicatie datum
22-04-2025 13:23:14
Categorie
Recepten
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.
Traditioneel worden ze warm geserveerd met een toefje zure room en kruiden. Lees hieronder waarom je ze ook zo goed koud kunt eten.
– Ik heb er in mijn boeken al heel veel over geschreven: aardappelen, ui, knoflook (en andere leden van de lookfamilie) zijn eigenlijk superfoods voor je darmbacteriën. Althans als je het hebt over gekookte/gebakken aardappelen die je weer hebt laten afkoelen. Er ontstaat dan resistent zetmeel. Zie veel meer informatie hierover in mijn artikel over boterzuur. Uien en knoflook zijn superfoods omdat ook zij prachtige vezels (inuline) voor je darmbacteriën bevatten. Inuline is vooral bekend om zijn gunstige werking op onze Bifidobacteriën. Zij spelen een belangrijke rol in ons brein als het gaat om stemming en angstremming. Zie mijn artikel Psychobiotische Bacteriestammen. Bovendien spelen zij een goede rol in het tegengaan van biofilms. Door het toefje zure room/hangop voeg je nogmaals een ingredient toe (zeker als je kiest voor rauwmelkse hangop) die je darmgezondheid ten goede komt.
Eet je deze pannenkoekjes warm dan ontstaat er dus geen resistent zetmeel. Maar af en toe warm, zeker op een koude dag, is natuurlijk ook lekker!
-Als je foto’s van Deruny op internet ziet, dan zie je vaak behoorlijke bruine pannenkoekjes. Erg lekker natuurlijk, dat bruine korstje aan voedsel. Het spijtige voor onze gezondheid is dat deze bruine korstje flink wat AGEs bevatten. Zeker mensen met bloedsuikerspiegel problemen zijn hier nog gevoeliger voor. AGEs zijn sterke vrije radicalen (die ontstaan door de hoge verhitting van suikers/koolhydraten en eiwitten tegelijkertijd: ook wel de Maillard reactie genoemd) die voor flink wat ontstekingen/schade aan vooral ons hart-/vaatsysteem kunnen zorgen. In de oven heb je, mits je daar de temperatuur ook niet te hoog zet, veel meer sturing over het bruiningsproces dan bij een koekenpan met directe hitte eronder.
-Er ontstaan niet alleen AGEs bij kooktechnieken als bakken, frituren (ook in een airfryer), roosteren (ook van brood) etc. maar ook acrylamide. Door onze hoge consumptie van gebakkene, gefrituurde, geroosterde koolhydraten (als aardappelen en granen, maar ook koffie) is er toenemende ongerustheid over de rol van acrylamide, vooral de toxische werking op ons brein en de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen.(1)(2)(3)(4)(5)
Vermijd dus hoge temperaturen, ga voor goudgele producten en zie roosteren, frituren en op hoge temperaturen iets klaarmaken als grote uitzondering in je keuken. En wil je toch frites eten? Maak ze dan zelf van verse aardappelen en zet deze aardappelen een half uur onder water voor je ze frituurt. Zo reduceer je het acrylamide gehalte in je frites. Zie verder hoofdstuk 7 van mijn boek Je Brein Vitaal over gezonde kooktechnieken.
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
KlantenService