Andijvie pannenkoekjes

Publicatie datum 06-07-2020 19:36:22
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Schildklier minnende andijvie pannenkoekjes

Bereiding

Was de andijvie grondig. Doe het, beetje voor beetje in de blender met het water zodat het mooi fijn is. Meng de andijvie puree met 150 gram volkoren meel (ik maak ze van deze 9 granen mix, maar een mengsel van meerdere meelsoorten is ook prima) Voegde zeesla, superbouillon (of peper en zout) en de rozemarijn toe. Proef even of je het lekker op smaak vindt. Zoniet ,dan voeg je nog iets van de ingrediënten toe. Het mengsel moet een beetje 'lobbig' zijn. Als het te droog is voeg je eventueel nog een scheutje water en olijfolie toe. Als het op smaak is spatel je het ei erdoor. Zet een koekenpan op het vuur en doe hierin de roomboter en olijfolie en laat het op een matig vuurtje op temperatuur komen. Gebruik een juslepel met pannenkoekmengsel voor 1 mini-pannenkoek zodat je 3 tot 4 pannenkoekjes per keer kunt bakken. Bak je pannenkoek op een matig vuurtje. Heb je teveel? Je kunt ze ook goed invriezen.

Ingrediënten

  • Voor de pannenkoek
  • 400 gram andijvie 
  • 500-600 ml water
  • 150 gram 9-granen-meel-mix (of een ander mengsel van meerder volkoren meelsoorten)
  • 1.5- 2 gram fijne zeesla (of een ander zeewier(poeder) dat je lekker vindt)
  • 2 gram agar agar poeder
  • 5 gram gemalen rozemarijn (of een paar takjes zeer fijngesneden verse rozemarijn blaadjes)
  • Peper en zout naar smaak (of ook erg lekker: maak op smaak met (Super Bouillon PUUR Rineke)
  • Olijfolie & evt. wat roomboter om ze in te bakken

Suggestie voor een schildklier 'vriendelijke' de topping:

  • Groene biologische pesto om je pannenkoekje mee te besmeren
  • Paranoten
  • radijsje
  • feta, gegrilde halloumi of een gepocheerd eitje
  • Groene blaadjes: sla, spinazie, waterkers, tuinkers of wat je maar in huis hebt
  • Crunch van noten, zaden, pitten. Bijvoorbeeld deze crunch.
  • Een lekkere olijf- of Omega 3 olie.

Maar natuurlijk kun je ze beleggen met elke gezonde topping die het seizoen, jouw koelkast of jouw voorraadkast biedt.

Gezondheidstips

Zowel pannenkoek als topping bevatten een scala aan stoffen die je schildklier nodig heeft om zijn taken uit te oefenen. Te beginnen met het chlorofyl uit de andijvie, het zeewier, de pesto en de topping: wist je dat onze darmen en lever (wederom) een belangrijke speler zijn als het gaat om een gezonde schildklierwerking? En dat beide zeer gebaat zijn bij chlorofyl?

Zeker niet bij iedereen, maar wel bij een groot deel van de mensen met schildklierproblemen, geldt dat ze verbetering merken zonder tarwegluten en koemelk . Vandaar dat deze pannenkoek met vooral glutenvrije granen gemaakt is. En de topping van geiten-/ schapenkaas is.

Jodium is natuurlijk ook een onmisbaar element voor een gezonde schildklier: dit wordt geleverd door de zeesla en agar agar.

Paranoten zijn eigenlijk onze belangrijkste bron van selenium. Belangrijk om ons actieve schildklierhormoon T3 aan te maken.

Ook alle andere mineralen en sporenelementen, vooral zink, zijn belangrijk voor de schildklier. De crunch, agar agar, zeesla zijn goede aanvullingen.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Gerelateerde producten

Deel deze tip