Bloemkool spruitjes curry

Publicatie datum 16-01-2018 15:05:24
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Harde onderkant van de spruitjes en de buitenste blaadjes verwijderen. Afhankelijk van de grootte halveren of kwarteren. De bloemkool in roosjes snijden. Vervolgens uien en knoflook fruiten in olie en een snufje chili toevoegen. Na een paar minuten de groenten + rest van de ingrediënten (met uitzondering van de Shiitakes en sinaasappel(rasp) toevoegen. Met het deksel op de pan laten sudderen tot de bloemkool en spruitjes beetgaar zijn. Maak de Shiitakes schoon met keukenpapier, verwijder eventueel de harde stelen (lekker om er een soepje van te maken) en snijd ze in grove stukken. Laat ze 3-4 minuten mee sudderen. Gebruik je gedroogde Shiitakes? laat ze dan een kwartier wellen in warm water, laat ze goed uitlekken en voeg ze in de laatste minuten toe aan je curry. Voeg in de laatste minuut ook het uitgeperste sinaasappelsap+ vruchtvlees+ rasp toe. Bind eventueel nog een klein beetje met boekweitmeel, arrowroot, kuzu.

Ingrediënten

  • 500 Gr spruiten
  • 500 Gr bloemkool
  • 2 uien
  • 2 knoflook
  • Beetje olijfolie, ghee, roomboter of kokosolie
  • Snufje chili
  • 1,5 bouillon blokje
  • 150 Gr Santen (of 400 ml kokosmelk)
  • 350-400 ml water (tenzij je kokosmelk gebruikt)
  • 20-25 Gr kipkruiden a la Rineke
  • 100-150 gram Shiitakes (anders Oesterzwammen)
  • Beetje peper
  • Schil en rasp van 1 biologische sinaasappel (anders rasp van 1 citroen)

Serveren met naakte haver, boekweit noodles, bruine rijst noodles, zilvervliesrijst of volkoren quinoa.

Serveer er per persoon een gepocheerd eitje of een hand geroosterde cashewnoten bij. En natuurlijk wat verse groene kruiden naar keuze.

Gezondheidstips

Grappig dat ik een paar jaar geleden de kip- en marinademix bedacht voor een biologisch kip recept. Ik heb de mix echter zelden gebruikt voor kip, maar vooral voor heel veel andere gerechten, zoals curry’s. De specerijen erin, in combinatie met bloemkool en spruitjes vind ik super lekker.

Mensen die bang zijn om niet voldoende eiwitten te krijgen met plantaardig eiwit, geen zorgen. Per persoon krijg je zo bijna 20% eiwit! Een van de vele voordelen van plantaardige eiwitten t.o.v. dierlijke eiwitten is… je krijgt bijna de helft van je dosering vezels met een dergelijke maaltijd. Zie hieronder. Vlees, kaas etc. bevatten een fractie van de voedingsvezels. Vezels zijn als het ware de brandstof voor jouw darmbacteriën zodat deze jouw gezondheid optimaal kunnen bewaken.

Voedingswaarde: 1 persoon

Totaal in%
Energie 725,53 kcal   -
Energie 3009,98 KJ    -
Vet 51,07g 63,35
VV 26,78g 33,22
EOV cis 15,43g 19,14
MOV 5,26g 6,52
Koolhydraten 50,30g 27,73
Mono en disacch.   9,15g 5,04
Eiwit 19,96g 11,00
Voedingsvezel 14,85g 4,09
Natrium 858,30mg -
Zout 2,14

-Shiitake worden inmiddels ook volop in Nederland verbouwd.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip