Bloemkool spruitjes curry

Publicatie datum 27-12-2023 12:55:24
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie plantaardig wenst te eten.

Bereiding

Harde onderkant van de spruitjes en de buitenste blaadjes verwijderen. Afhankelijk van de grootte halveren of kwarteren. De bloemkool in roosjes snijden. Vervolgens uien en knoflook fruiten in olie en een snufje chili toevoegen. Na een paar minuten de groenten + rest van de ingrediënten (met uitzondering van de shiitakes en sinaasappel rasp) toevoegen. Met het deksel op de pan laten sudderen tot de bloemkool en spruitjes beetgaar zijn. Maak de shiitakes schoon met keukenpapier, verwijder eventueel de harde stelen (lekker om er een soepje van te maken) en snijd ze in grove stukken. Laat ze 3-4 minuten mee sudderen. Gebruik je gedroogde shiitakes? Laat ze dan een kwartier wellen in warm water, laat ze goed uitlekken en voeg ze in de laatste minuten toe aan je curry. Voeg in de laatste minuut ook het uitgeperste sinaasappelsap + vruchtvlees + rasp toe. Bind eventueel nog een klein beetje met boekweitmeel, arrowroot of kuzu.

Ingrediënten

  • 500 gr spruiten
  • 500 gr bloemkool
  • 2 uien
  • 2 knoflook
  • beetje olijfolie, ghee, roomboter of kokosolie
  • snufje chili
  • 1,5 bouillon blokje
  • 150 gr santen (of 400 ml kokosmelk)
  • 350-400 ml water (tenzij je kokosmelk gebruikt)
  • 20-25 gr van je favoriete specerijenmix
  • 100-150 gram shiitakes (anders oesterzwammen)
  • beetje peper
  • schil en rasp van 1 biologische sinaasappel (anders rasp van 1 citroen)

Serveren met gekookte Naakte haver-, gerst-, kamutkorrels, boekweit noodles, bruine rijst noodles, zilvervliesrijst of volkoren quinoa.

Serveer er per persoon een gepocheerd eitje of een hand geroosterde cashewnoten bij. En natuurlijk wat verse groene kruiden naar keuze. Ik vind het heerlijk en mooi om er een flinke pluk microgroenten bij te serveren.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Deel deze tip