Boekweit brood met kasha en haverkorrels

Publicatie datum 03-08-2021 15:04:13
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Boekweit, het armeluisgraan waar we onder andere vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit en gerst hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens dankbaar gebruik van zou kunnen maken.

Bereiding

Begin (eventueel) met het weken van de fenegriekzaden (minstens 2 uur in warm water)  Doe de droge ingrediënten in en kom en meng ze met een mixer met deeghaken door elkaar. Voeg dan het warme water, haverkorrels en de olijfolie toe. Meng nogmaals en voeg dan eventueel ook de fenegriekzaden toe. Doe je beslag in een bakblik met bakpapier. Druk de kasha er op het laatst in. Doe een theedoek over je bakblik en zet het minstens 1 uur (uren langer -tot wel 12-24 uur- mag ook) weg op een plek tussen de 20-25 graden. Verwarm daarna je oven voor en zet het bakblik in het midden van de oven. Bak je brood in 55-60 minuten op 140 graden. Steek er even met een cocktailprikker in om te controleren of het goed gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Ingrediënten

voor 1 brood

  • 300 gram boekweitmeel
  • 200 gram gekookte/gestoomde hele  haverkorrels (of gerstkorrels)
  • 150 gram negen granen meelmix (of ander glutenvrij granen mengsel van bijvoorbeeld haver en teff)
  • 18 gram zuurdesemgist korrels*
  • 10 gram psyllium
  • 400 ml warm water
  • 10 gram keltisch zeezout (let op bevat geen jodium zoals bakkerszout)
  • 50 ml olijfolie
  • Eventueel 50-70 gram gewelde fenegriekzaden*
  • 50-75 gram kasha (geroosterde boekweit) en/of sesamzaad voor de garnering van je brood

* Zowel online als in natuurwinkels goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld van het merk Arche

* In plaats van fenegriek kun je natuurlijk eindeloos varieren met dit brood. maak het ook eens met wat kaneel en kardemom. Vervang de fenegriekzaden door bijvoorbeeld sesamzaad, pompoenpitten of gehakte noten. Ook ondersteuners van een gezonde glucose- vetstofwisseling.Of maak het eens met wat kaneel en kardemom door je deeg.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip