Carpaccio van zomergroenten

Publicatie datum 20-06-2023 13:17:42
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een heerlijke, oogstrelende carpaccio van koolrabi en rode biet.

Bereiding

Snijd de koolrabi, chioggia en rode biet in flinterdunne plakjes. Blancheer ze heel even in kokend water en laat ze uitlekken. Dep ze droog. Leg ze dakpansgewijs, kleur bij kleur, op een groot bord. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen en sprenkel die over de carpaccio. Serveer met de garnering naar keuze. Maar maak ook eens de pickle-variant hieronder.

PICKLE VARIANT

Ook een erg lekkere bereiding in plaats van blancheren is in de pickle-pers: Snijd of schaaf de geschilde groenten op de mandoline in zeer dunne plakjes. Weeg het af en meng in een ruime kom – voorzichtig knedend met de hand – 2% van het groentegewicht aan zeezout erdoor. Doe alles in een pickle-pers, zet de deksel erop en laat minimaal 12 uur onder druk op kamertemperatuur picklen. Laat de pickle in een vergiet uitlekken. En volg dan weer de vorige bereiding vanaf ‘Leg ze dakpansgewijs…’.

Een pickle pers kun je kopen in natuurwinkels of bij ‘pickle expert’ Peter van Berckel (die bovendien een prachtig boek over pickelen schreef, als je meer recept inspiratie wilt: Tsukémono

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 1 koolrabi, gepickeld of anders in heel dunne plakjes/reepjes gesneden
  • 1 rode biet
  • Evt. 1 chioggia (anders iets meer koolrabi of rode biet)
  • paar radijsjes
  • handje gehakte hazelnoten of amandelsnippers
  • Rood zomerfruit als bramen, frambozen, (wijn)bessen of aardbeien

VOOR DE DRESSING*

  • scheutje kombucha, appelazijn of appelcider
  • 1 eetlepel honingmosterd*
  • 1 teen gesnipperde knoflook
  •  flinke scheut rauwmelkse kefir hangop**
  • olijfolie, koolzaadolie of hazelnootolie naar smaak
  • zout en peper naar smaak

GARNERING SUGGESTIES:

Paardenbloemblaadjes en roze/rode eetbare bloemblaadjes als pinksterbloem, rode klaver, malve, kaasjeskruid etc***.

  • *Ook lekker met een eigengemaakte mosterd-mayonaisesaus
  • ** mijn favoriet is die van de Raw Milk Company
  • *** Let op dat je enkel bloemblaadjes gebruikt van onbespoten & eetbare

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

  • Weten van (h)eerlijk eten 1
  • Weten van (h)eerlijk eten deel 2
  • Alles draait om je Hormonen
  • Op weg naar meer energie
  • Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
  • Mooi Eten
  • Mooi Eten/Mooi Leven

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

rinekedijkinga.nl

https://rinekedijkinga.nl/recepten/carpaccio-van-zomergroenten.html

Deel deze tip