Citroen Gember Dressing

Publicatie datum 10-06-2025 10:46:03
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Lekker thuiskomen na een dag hard werken

Met een voorraadje lekkere dressing in de koelkast zet je ook op drukke dagen in een handomdraai iets gezonds én smakelijks op tafel. Zeker als je ook een voorraadje dressing, wat plaattaarten/pannenkoken/gestoomde graankorrels en gestoomde groenten of groene blaadjes op voorraad hebt. Dan heb je altijd binnen 15 minuten een voedzame maaltijd klaar. Ik zeg vaak: in de tijd waarin je een diepvriespizza in de oven schuift, kun je net zo goed een vorstelijke maaltijd maken — eentje die niet alleen je smaakpapillen, maar ook je gezondheid blij maakt.

Deze dressing is mijn favoriet. Ik gebruik ‘m overal bij: over geroosterde groenten, in groene salades, bij rauwe bietjes, wortel- of aspergesalades, en zelfs als finishing touch op mijn plaattaarten en plaatpizza’s.

Eet je vaak muesli met fruit? Vervang dan de appelazijn in dit recept eens door een klein scheutje zoetere vruchtenazijn — heerlijk in combinatie met frisse of zoete smaken!

Ingrediënten

  • 125 ml olijfolie
  • 125 ml een mix van olien als walnoot-, hennep-, lijnzaad, koolzaadolie etc.*
  • 3-4 cm geraspte gember
  • 1 a 2 tenen uitgeperste/fijngesneden knoflook
  • sap en rasp van 1 biologische citroen**
  • 3 eetlepels biologische honing
  • circa 75 ml appelazijn (of witte balsamico azijn)
  • peper en zout naar smaak

*Ik gebruik voor al mijn salades wat olijf- en Breinolie, met een optimale balans tussen Omega-3 & 6 vetzuren . Deze laatste is overigens ook kant-en-klaar te koop. Kies altijd voor biologische, koudgeperste, ongeraffineerde oliën, het liefst in donker glas.

** Gebruik alleen biologische citroen. Omdat ik niet altijd biologisch citrusfruit in mijn omgeving kan kopen werk ik ook vaak met een paar druppels citroen- of sinaasappelolie. Kies ook dan altijd voor biologisch & Foodgrade oliën, zoals bijvoorbeeld van het merk ‘van Toen’. Wees er spaarzaam mee. Het zijn krachtige aromatische oliën.

Bereiding

Alle ingredienten mengen, proeven en naar hartenlust nog iets toevoegen zodat ie helemaal naar wens is voor jouw smaakpapillen. In de koelkast bewaren, maximaal een week.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/citroen-gember-dressing/

Deel deze tip