Courgette Brownie

Publicatie datum 04-08-2020 08:16:11
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Baas in eigen buik met je eigen (h)eerlijke ingredienten.

Aan de slag

De courgette wassen en snijden. Als er veel zaadlijsten in zitten verwijder je een deel zodat je vooral het vruchtvlees gebruikt. Courgette fijn blenden en in een zeef doen. Overtollig water eruit knijpen. Dadels tien minuten in heet water (zodat we net onder staan) weken en ook blenden. Oven voorverwarmen op 140 graden. Pistache noten fijnmalen en dan alle ingrediënten, met uitzondering van de eieren en natriumbicarbonaat, in een kom doen en goed mengen. Proeven en naar behoefte eventueel nog iets van de ingredienten toevoegen. De eieren luchtig kloppen en op het laatst de natriumbicarbonaat nog even mee kloppen. Het mengsel op een stuk bakpapier in een rechthoekige taartvorm van 36 x 25 cm doen en 40 minuten in de oven zetten. Laat afkoelen op een rooster. 

Ingrediënten

Ingredienten voor ca. 16 brownies

* gebruik je amandelmeel? Dan is het erg mooi (en lekker en gezond) om op het laatst nog een handje pistachenoten door het beslag te doen.

Gezondheidstips

Dadels zijn behoorlijk hoog glycemisch. Daarentegen zijn het wel mineralen en sporenelementen bommetjes. Vezels, eiwitten en gezonde vetten verlagen de glucosepiek in voeding waar ook hoog glycemische ingrediënten in zitten. In deze plaatkoek zijn dat de courgettes, de kokosrasp en de pistachenoten. En de eiwitten worden geleverd door de eieren en het notenmeel. Pistache noten staan te boek als noten die de glycemische piek kunnen verlagen (1) 

Dat betekent niet dat je dan ongebreideld dadels kunt eten, ook niet als je wel een gezond gewicht of stabiele bloedsuikerspiegel hebt. Vijgen (ook gedroogde abrikozen) hebben een veel lagere glycemische Lading. Ook daarmee zou je deze brownies kunnen maken. (geeft wel een heel ander mondgevoel dan met dadels) Hoe dan ook is echt, eerlijk, onbewerkt eten  een heel ander verhaal als het gaat om verzadiging. En daarmee voor je gewicht, blijkt uit onderzoek: met échte ingrediënten in je voeding eet je gemiddeld zo'n 500 calorieën minder op een dag dan met bewerkt, geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel. Zou je deze brownie eten in plaats van een kant-en-klare brownie uit een pak, dan eet je hoe dan ook al minder calorieën en loze voedingsstoffen.

Ik vergeleek deze brownie wat betreft voedingswaarde met een instant-brownie uit een pak. Boven zie je ingrediënten van de brownie in dit recept, dit zijn de ingrediënten van de instant brownie:

Ingrediënten: Suiker, TARWEBLOEM, 8,9% magere cacaopoeder, maïszetmeel, KIPPEN EIWIT POEDER, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, rijsmiddelen (E500, E450, E341), aroma Kan sporen van melk bevatten.

Hieronder zie je het verschil in voedingswaarde, met vooral het verschil in suikers en zout. Hoe dan ook zou ik tussendoortjes als traktatie zien als je iets te vieren hebt maar ze verder zoveel mogelijk mijden. Maar als je je lijf en je brein wilt trakteren, doe het dan met echt voedsel, zou ik zeggen.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip