Courgette-mosterd soep

Publicatie datum 19-09-2023 12:09:21
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Courgette-overvloed-tijd! Heerlijke Courgette-mosterd soep voor een super snelle lunch!

Bereiding

Pel de uien, snij ze in grote stukken en fruit ze samen met de knoflook in een klontje roomboter. Schil de aardappel/knolselderij en doe deze ook in de pan. Vervolgens het water, Kombu/zeeiwier en de bouillonblokjes toevoegen. Laat het aan de kook komen en laat het een paar minuten doorkoken. Daarna ook de in stukken gesneden courgette erbij doen. Laat nog even koken, doe de mosterd, eventueel de havermout en peper erbij, haal de pan van het vuur en pureer de soep met de (staaf)mixer. Je kunt de Kombu voor het pureren eruit vissen (en dan afspoelen en drogen zodat je het opnieuw kunt gebruiken) maar ik pureer het altijd mee. Snij de verse kruiden heel fijn en garneer de soep ermee. Of doe er 2 flinke eetlepels gedroogde tuinkruiden door. Erg lekker om een paar brokjes Feta over de soep te doen vlak voor je het opdient.

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 middelgrote aardappel, flink stuk knolselderij*
  • klontje roomboter of scheut olijfolie
  • 2 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 1 liter water
  • evt. 1 stengel Kombu of wat zeesla vlokken
  • ca. 800 gram courgette
  • 1 flinke eetlepel grove mosterd
  • paar draaien peper uit de molen
  • flinke hand verse tuinkruiden zoals peterselie, bieslook, kervel, dragon, selderij, lavas etc. (maar 2 eetlepels gedroogde tuinkruiden is ook erg lekker) En zeker zo lekker: pluk 60 gram brandneteltoppen, pureer deze in ruim water, giet het water af en laat de pulp ca. 5 minuten meekoken met de soep.

 * Ik vind het zelf erg lekker om, in plaats van aardappel of knolselderij, een handvol naakte havermout mee te laten koken op het laatst. Als je de soep daarna pureert geeft dit een heerlijk romige bite/smaak.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/courgette-mosterd.html

Deel deze tip