Crunchy granola

Publicatie datum 21-05-2019 11:32:25
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Pof de quinoa: Dompel de quinoa een paar minuten onder in water. Laat dan goed uitlekken.

Zet een koekenpan (zonder teflon) met een dikke bodem op het gas. Als de pan flink heet is doe je de quinoa erbij, gas lager zetten en de deksel erop doen. Blijf erbij om de pan om de ca. halve minuut te schudden. Na een tijdje hoor je de quinoa poffen. Als je bijna niets meer hoort haal je de pan van het vuur en is je quinoa gepoft. Let op: als je volkoren quinoa ‘a la Rineke’ gebruikt blijft de gepofte quinoa veel kleiner als de kant-en-klaar gekochte. De korrels zijn immers veel kleiner

Teveel werk? Je kunt ook gepofte quinoa of quinoavlokken kopen. Wel een stuk duurder maar dan hoef je dus niet te poffen.

Zet in tussentijd de oven aan op 140 graden. Laat eventueel de kokosolie smelten. Spreid alle ingrediënten (met uitzondering van de quinoa) uit over een bakplaat en meng ze goed. Meng het zout met de olie en verdeel dit over het mengsel. Zet ca. een half uur in de oven op 130 graden. Wel om de 8-10 minuten alles even doorscheppen. De gepofte quinoa erdoor heen mengen en af laten koelen. Goed afgesloten bewaren in een dichte trommel/pot.

Gebruik

Erg lekker: rood zomerfruit met eventueel twee eetlepels rauwmelkse hangop of kefir*. Anders een scheutje granaatappelsap, ongezoet kersensap of wat amandelmelk. Voeg ook een scheut Omega 3 bevattende olie toe (zoals koolzaad, Happy Perillawalnoot-, hennepolie.)

Ingrediënten

Voor ca. 550-600 gram granola

* Ik varieer wekelijks met de kruiden/specerijen. Ook met een snufje gember, wat citroengras of speculaas- of koekkruiden geef je er steeds weer een andere twist aan. Ook wat betreft de ingrediënten van de granola kun je natuurlijk eindeloos variëren. Dit recept is slechts een voorbeeld, je kunt er uiteraard eindeloos mee variëren. 

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip