Dutch Mushroom Burger

Publicatie datum 27-04-2021 13:02:04
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

De Dutch Weed Burger zegt de beste burger van de planeet te zijn. Ik opteer met deze voor de lekkerste burger van de planeet; The Naked Dutch Burger!

Bereiding

Ui heel fijn snipperen. Samen met knoflook fruiten in olijfolie. Brandnetels* heel goed afwassen/afspoelen en in een foodprocessor fijn malen. Eventueel het overtollige water eruit drukken in een zeef. Zongedroogde tomaten, Oesterzwammen en Shiitake in kleine stukjes snijden. Brandnetel, tomaten en paddenstoelen een paar minuten mee fruiten met de uien. In een grote kom alle ingrediënten (met uitzondering van het ei) mengen tot een homogene massa. Proeven en naar eigen smaak nog wat zeewier, peper, zout, bouillon toevoegen. Maak er met behulp van uitsteekvormpjes 8 burgers van. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze op 140 graden gedurende 40 minuten. Serveer 2 burgers per persoon bij lunch of diner. Ook overheerlijk op een bolletje met daartussen 2 plakjes rode biet of groene blaadjes van het seizoen. Als je de burger niet op een bolletje doet kun je ca. 12 gram bouillon gebruiken.

* Tip van Rineke: in het voorjaar is het echt een fluitje van een cent om brandneteltoppen te verzamelen en ze in porties in te vriezen. De smaak en de textuur van de burger is net zo lekker van ingevroren als van verse brandnetels, heb ik ontdekt. Ik heb ook met andere groentes/kruiden geëxperimenteerd, maar de brandnetels (in combinatie met het zeewier ) is in mijn optiek de lekkerste opties. Bovendien leveren de brandnetels een mooie hoeveelheid extra mineralen en sporenelementen.

Ingrediënten

  • ca. 100 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 50-60 gram brandneteltoppen/blaadjes (anders andere verse groene kruiden/bladgroente)
  • 5 a 6 zongedroogde tomaten (uit olijfolie)
  • 50 gram Shiitake
  • 150 gram oesterzwammen
  • 150 gram iets afgekoelde gekookte haver-, gerst of kamutkorrels
  • 1 -2 gram fijne zeesla/fijne zeewier
  • 50 gram Pannenkoekenmix (anders zelf havermeel, boekweitmeel en quinoameel mengen)
  • 60 gram oude schapen- of geitenkaas
  • peper en zout naar smaak (of een bio bouillon poeder die je lekker vindt)
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 ei

Gezondheidstips

Dat ik fan van haver ben, weten jullie natuurlijk al lang. Maar dit gerecht overtreft mijn stoutste verwachtingen. De Dutch Weed Burger zegt de beste burger van de planeet te zijn. Ik opteer met deze voor de lekkerste burger van de planeet. Zonder soja en gluten bovendien. De plannen om de Shiitake en oesterzwammen ook uit Nederland (zelfs uit Westerwolde) te betrekken vorderen mooi. Los van deze heerlijke smaken was er nog een verrassing voor mij: niet gedacht dat deze burger door de combinatie van eiwitten zoveel eiwit zou bevatten. Niet zoveel als de Dutch Weed Burger (21%) maar toch heel eiwitrijk. Hieronder de voedingswaarde per persoon. Ook zonder schapenkaas erg lekker als je geen zuivel eet. Binnenkort ook de VEGAN versie van deze burger. Kijken of die net zo lekker wordt!

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

 

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip