Groentestoof

Publicatie datum 13-01-2020 19:42:54
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Was, punt en breek de sperziebonen. Gebruik je spruitjes en zoete aardappel, verwijder dan de losse buitenste blaadjes en kerf de onderkant in van de spruitjes. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Laat ze beetgaar stomen in een stoompannetje en spoel ze daarna af. Fruit de gesnipperde uien en knoflook in de olie. Doe de specerijen, tomatenpuree en santen (of kokosmelk) erbij en laat een paar minuten pruttelen. Let goed op of er nog een flinke scheut water bij moet. Doe dan de schoongemaakte en in stukken gesneden champignons + bonen/spruitjes erbij. Laat heel even op een zacht vuurtje pruttelen, proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Als je het als saus wilt serveren, kun je dit gerecht nog wat vloeibaarder maken. Serveer op een boekweit pannenkoek, met een wrap of met gekookte quinoa of haverkorrels etc. Als je geen quinoa of haver kiest, kun je het ook opdienen met een gepocheerd eitje of een beetje gestoomde kip.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 à 5 personen:

  • 750-850 gram sperziebonen (of spruitjes en zoete aardappelen)
  • 3 (rode) uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 eetlepel koriander
  • 1 a 1,5 eetlepel kaneel
  • eventueel 1 eetlepel gemalen fenegriek
  • snufje gemalen chili, pikante paprika of cayenne
  • 200 gram tomatenpuree
  • 50-60 gram santen of 400 ml kokosmelk
  • 250 gram kastanjechampignons of paddenstoelenmix (of in voorjaar asperges)
  • op smaak brengen met peper/zout, tamari

Voor de garnering: wat verse groene kruiden, kiemen of microgroente, kasha, gepocheerd eitje, gehakte noten of wat je maar lekker lijkt. 

Gezondheidstips

Dit is een van mijn favoriete recepten uit mijn boek 'Alles draait om je hormonen'. Het heet 'sperziebonenstoof' en staat op blz. 254. Maar het is natuurlijk niet elke maand sperziebonen seizoen. En sperziebonen uit Kenya is voor je hormonen misschien zeker niet het beste idee (1). Daarom maak ik het in de winter en herfst met spruitjes en zoete aardappel. Minimaal zo lekker als de sperziebonen variant! Het mooie aan dit gerecht vind ik ook dat je het iedereen aan tafel naar de zin kunt maken. Of iemand nu vleeseter, veganist of vegetariër is: je kunt de garnering aan ieders voorkeur aanpassen.

(1) https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/groenten-en-fruit-zijn-vaak-vervuild-met-hormoongif~b14bcc2c/

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip