Havermout Koekjes

Publicatie datum 01-10-2019 12:50:20
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Gun het kinderlijf & brein zeker echt voedsel

Bereiding

De peren wassen en heel fijn blenderen. Alle ingrediënten door elkaar mengen in een kom (als je kokosolie of roomboter gebruikt deze even au bain-marie smelten) Maak ca. 30 platte koekjes (eventueel met een uitsteekvompje & goed aandrukken) van ca. 35 gram mengsel op een vel ingevet bakpapier. Zet 20-30 minuten in de oven (afhankelijk van hoe hard je ze wilt hebben) op ca. 130 graden en laat ze afkoelen op een rek. In een afgesloten trommel bewaren.

Variatiemogelijkheden

  • Met 50 gram amandel-, haver-, of kastanjemeel en een extra ei als je een harder koekje wilt
  • Met kleine brokjes zwarte chocola
  • Met extra pitten (dan een extra ei)
  • Met wat cranberries of stukjes vijg/dadel
  • Met banaan in plaats van peer.

Ingrediënten

Ingredienten

  • 250 gram fijne havermout
  • 125 meel (Pannenkoekmix PUUR Rineke, kamutmeel, havermeel, kastanjemeel of wat je maar in huis hebt aan volkoren meel)
  • 400 gram biologische rijpe peer (wel wassen, niet schillen) of maak ze met half banaan/half peer
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • 25 gram pitten
  • 50 gram kokosrasp
  • 25 gram hazelnoot- of amandelolie (anders kokosolie of roomboter)
  • 25 gram pompoenpit proteïne (of zonnebloempit proteine, hennepproteine of fijn geblenderde noten of pitten)
  • Snufje vanille poeder
  • Paar korreltjes zout
  • 2 eieren

Gezondheidstips

Ik maakte dit koekje naar aanleiding van dit, voor mij schokkende, artikel in de Volkskrant: steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd de ziektes die voorheen alleen hun (groot)ouders troffen. De trend is dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd al diabetes, leververvetting, hoge bloeddruk, botontkalking, slaapproblemen, obstipatie, depressie etc. krijgen. Hele jonge kinderen krijgen zelfs al maagzuur- en cholesterolremmers voorgeschreven. Wat zou het mooi zijn als we het tij kunnen keren. Voeding, beweging en ontspanning en een gezonde omgeving (zowel in fysiek als sociaal opzicht) zijn de pijlers waarmee we onze gezondheid, zeker op jonge leeftijd, positief kunnen beïnvloeden. Ik maakte deze havermout koekjes (in zeer veel varianten) die in elk geval 100% voedingswaarde en verder niks bevatten. Stoppen met lege/loze voedingsmiddelen met veel suiker, slechte vetten en veel te weinig vezels is vanuit mijn vak de eerste stap voorwaarts. De komende weken ga ik flink wat varianten op dit koekje maken. Hieronder de vergelijking met een totaal willekeurig koekje uit de supermarkt:

Vergelijking met 26 gram Sultana en dit koekje van 35 gram

Dit zelfgemaakte koekje levert minder 23,7 minder calorieën, vooral omdat het slechts 1.7 gram suiker (en dan ook nog uit natuurlijke bron) levert in plaats van 9.8 gram. Bovendien levert het zeker de helft meer vezels, de helft meer eiwit en veel minder natrium. En niet onbelangrijk, zeker voor een kind: het levert vet! Ons brein heeft naast een evenwichtige aanvoer van glucose (daarmee wordt GEEN witte suiker of fructose bedoelt) een goede aanvoer van vetten nodig. Eiwitten en gezonde vetten moeten een zich ontwikkelend brein helemaal opbouwen. Zeker in de jeugdjaren is het daarom belangrijk om optimaal & gezond te eten. Met gezond oud worden kun je niet jong genoeg beginnen.

Tip: de hoeveelheid ingrediënten is ook nog eens een stuk natuurlijker, voedzamer en vullender dan in het appelkoekje:

Ingrediënten Appel Sultana: TARWEbloem, rozijnen 26,5%, suiker, plantaardige olie (zonnebloem), vulstof (maltitolstroop), maltodextrine, bevochtigingsmiddel (glycerol), HAVERvezels 1,2%, rijstebloem, TARWEzemelen, LACTOSE en MELKeiwitten, glucosestroop, appelsap concentraat 0,4% (eq. 2,8% appel), magere MELKpoeder, rijsmiddelen (natrium- en ammoniumcarbonaten, difosfaten), zout, kaneel, natuurlijk aroma, geleermiddel (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraten, citroenzuur), stabilisator (calciumlactaat).

Tip
Dit koekje zal voor iemand die dagelijks suiker gewend is lang niet zoet genoeg zijn. Je kunt daarom wat suikervrije jam op het koekje smeren. Mijn absolute favoriet is rozenbotteljam zonder suiker van Fiordifrutta. Smeer er steeds minder op zodat je uiteindelijk de pure smaak van dit koekje overhoudt.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Deel deze tip