Havermout Mueslirepen

Publicatie datum 23-05-2018 16:07:56
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Vijgen pureren in een foodprocessor. Alle ingrediënten in een kom doen en tot een homogene massa kneden. Even proeven of je het goed op smaak vindt en eventueel nog iets van de ingrediënten toevoegen. Leg bakpapier op een bakplaat en leg het mengsel erop. Verdeel het met een lepel over de bakplaat, leg er een stuk folie over en rol het stevig en egaal over de bakplaat. Verwijder de folie, strooi de garnering erover en leg de folie er opnieuw over. Rol nog een paar keer stevig. Verwijder de folie en verdeel het blok in ca. 20 mueslirepen (meer of minder kan uiteraard ook) Zet ze in een voorverwarmde oven op 140 graden. Draai de repen na ca. 40 minuten voorzichtig om en zet nogmaals 10 minuten in de oven. Goed laten afkoelen en droog en donker bewaren. Een deel invriezen kan ook.

Ingrediënten

Voor ca. 20 repen

  • 125 gram vijgen (een kwartier voorweken in heet water)
  • 250 gram naakte havermout fijn
  • 100 gram Tahin
  • 75 gram gehakte, ongebrande noten/zaden/pitten (mijn favorieten zijn Kasha, cashew-, pistache noten en pompoenpitten)
  • 4 gram kaneel
  • 4 eetlepels notenolie (aanpassen aan de noten/pitten die je hebt gekozen)
  • Rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 100 ml Sinaasappelsap (als je niet genoeg hebt aan de sinaasappel, dan aanvullen met water)
  • Evt. 4 gram agar agar poeder (voor extra mineralen en stevigheid)
  • Evt. een snufje gemberpoeder
  • Garnering: handje sesamzaad, Kasha, zonnebloempitten, pompoenpitten

Gezondheidstips

Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat het gros van de ontbijtproducten in het snoep schap van de supermarkt zou moeten liggen. En dat geldt ook inderdaad voor veel van onze ontbijtproducten. Niet zo vreemd dat we gemiddeld op 30 suikerklontjes* per dag uitkomen met alle verborgen suikers in ons eten.

Jammer, want de dag starten met langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten maakt je dag zoveel energieker en evenwichtiger. Deze mueslirepen kosten maar weinig tijd en helpen je aan een mooi voorraadje zodat je niet je toevlucht hoeft nemen tot de suikerbommetjes uit de winkel.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip