Hutspot

Publicatie datum 14-03-2023 10:49:02
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Deze stamppot heeft een zeer heilzaam effect op je bloedsuikerspiegel door de pastinaak, zoete aardappel, koolzaadolie en kokosolie.

Bereiding

Winterwortelen, uien, pastinaak, zoete aardappel en (eventueel) aardappelen koken. Afgieten en een beetje van het kookvocht bewaren. Kruidenzout/bouillonpoeder door het kooknat mengen. Alles stampen en kooknat, de koolzaadolie en de kokosolie erdoor doen. Daarna de kurkuma en de kerrie toevoegen. Lekker pittig op smaak brengen, anders is het snel wat te zoet. Serveren met in wat kokosolie gebakken vlees of quorn of geroosterde zonnebloempitten. Wil je heel gezond, dan pers je de teen knoflook op het laatst door de hutspot. Anders kun je de knoflook met het gehakt- of quornmengsel mee laten bakken of mee roosteren met de zonnebloempitten.

Ingrediënten

  • de hoeveelheid winterwortelen en uien die je anders gebruikt
  • zoete aardappel en pastinaak (de hoeveelheid moet de helft zijn van de hoeveelheid aardappelen die je anders gebruikt; diabeten en mensen met overgewicht gebruiken geen aardappelen maar alleen de zoete aardappel en pastinaak)
  • eventueel de helft van de aardappelen die je anders gebruikt (maar nodig is dit niet voor een heerlijke stamppot)
  • scheut koolzaadolie
  • koffielepel kokosolie
  • kurkuma, kerrie
  • biologisch kruidenzout/biologisch bouillonpoeder
  • 1 à 2 tenen knoflook

Gezondheidstips

  • Deze stamppot heeft een zeer heilzaam effect op je bloedsuikerspiegel door de pastinaak, zoete aardappel, koolzaadolie en kokosolie. Koolzaad olie bevat bovendien heel wat Omega 9 vetzuren, net als olijfolie, avocado olie, notenolie etc. Van Omega 9 vetzuren is bekend dat zij een positief effect op ons glucose metabolisme hebben.
  • Pastinaak en zoete aardappel zijn rijk aan inuline, een stof die bloedsuikerverlagend werkt, een lang verzadigingsgevoel geeft en ook nog eens als voeding voor onze darmbacteriën fungeert.
  • Zoete aardappelen (voornamelijk de oranje), wortelen, knoflook en kurkuma zijn goede antioxidanten. Die ontbreken vaak in onze ‘traditionele’ hutspot.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron: rinekedijkinga.nl

Deel deze tip