Koffie 'tartaartje'

Publicatie datum 02-03-2020 19:08:57
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Zonder transport staat alles stil. Lekker als toetje, maar ook als ontbijt!

Bereiding

Espresso zetten en af laten koelen. De koffie door het amandelmeel mengen. De rest van de ingrediënten eraan toevoegen, goed mengen en proeven. Voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Laat het mengsel minimaal een half uur in de koelkast opstijven. Het mengsel verdelen over 4-6 uitsteekringen op aparte borden en goed aandrukken met het stampertje of de bolle kant van een lepel. Vervolgens hef fruit goed wassen en in stukjes snijden (rood seizoensfruit als frambozen, bramen, wijnbessen, aardbeien etc). Maak je dit gerecht in de herfst of winter dan begin je met het fruit: doe 250 gram rood fruit uit de diepvries in een steelpannetje, breng het aan de kook en voeg 3 gram agar agar en wat honing toe. Laat opstijven en verdeel het over de yoghurt, kwark, hangop. Voeg vervolgens de gehakte noten, olie en granaatappelpitjes toe.

Ingrediënten

Ingredienten (voor 4 ontbijtjes of ca. 6 toetjes)

Om je ‘tartaartje' mee te beleggen

  • toefje kokosyoghurt, (eigengemaakte) creme fraiche, volle kwark of rauwmelkse kefir hangop.
  • 250 gram rood fruit, vers of diepvries (druiven met pit, bramen, frambozen, wijnbessen)
  • 50 gram grof gehakte noten (bijvoorkeur walnoten)
  • 1 lepel walnotenolie
  • 20-25 gram verse granaatappelpitjes (anders stukjes gedroogde goji bessen, cranberries of stukjes abrikoos)

Gezondheidstips

Ik maakte dit recept voor mijn nieuwe boek 'Jouw Brein geniet van puur eten" dat in de loop van 2020 verschijnt. Alle gerechten en informatie in dit boek zijn gericht op (voedings)factoren die een positief effect op ons brein kunnen hebben :

  1. ontstekingsremmend voedsel
  2. vitaal, volwaardig & onbewerkt voedsel
  3. een optimale spijsvertering, darmgezondheid en ontgiftingscapaciteit
  4. voeding met volop beschermende stoffen & zo weinig mogelijk (milieu)toxines
  5. stressregulatie
  6. gezonde glucose- en insuline niveaus
  7. Gezond hart en gezonde vaten
  8. Gezonde kooktechnieken

Deze factoren, gecombineerd met kennis over natuur, duurzaamheid en natuurwetten, zoals we die al duizenden jaren kennen, zijn onmisbaar voor een gezond brein.

Dit recept bestaat uit een prachtige en heerlijke compositie van ingrediënten die bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Het bevat volop vaatversterkende en bloeddrukverlagende ingrediënten. Een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen via een gezond vaatsysteem en een gezonde bloeddruk zijn onmisbaar voor een gezond brein. De transportsector slaat de spijker op zijn kop met hun slogan 'Zonder transport staat alles stil'. De uitgebreide uitleg vind je binnenkort in mijn nieuwe boek.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip