Limoen kokosmakronen zonder geraffineerde suikers

Publicatie datum 25-11-2025 10:41:03
Categorie Recepten

Kokosmakronen, pure nostalgie toch? Maar wel met heel veel suikers als je ze kant-en-klaar koopt. Dus daarom deze variant, met gepureerd fruit. Overheerlijk en voedzaam vind ik. Ook lekker als toetje of bij je ontbijt.

Zo lekker, een kokosmakroon waar je helemaal je eigen smaakvoorkeuren in kwijt kunt. Ik maakte deze met limoen en gember. Maar je kunt uiteraard ze met echt allerlei specerijen op smaak brengen. Maar ook zonder extra specerijen zijn ze heerlijk!

Bereiding

Doe de droge ingrediënten in een kom, pel de bananen en blender ze tot mousse. Splits de eieren en klop het eiwit schuimig. Spatel alles goed door elkaar en proef even. Lekker op smaak? Leg ze dan, met behulp van 2 eetlepels of een ijsbolletjesschep 15-20, op een ingevet bakapier op een bakplaat. Zet ze maximaal op 140 graden in een voorverwarmde oven voor ongeveer 25-30 minuten. Blijf erbij, de koekjes mogen goudgeel worden maar zeker niet te niet bruin. (Dan creeer je flink wat AGEs en dat wil je vast vermijden voor je gezondheid)

Ingrediënten

Ingrediënten voor circa 15-20 kokosmakronen:

  • 120 gram fijne kokosraps
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen, niet overrijp (of 2 rijpe peren)
  • 3 draaien zout uit de molen
  • 1 bio limoenrasp (anders 2 druppels biologische etherische limoenolie*)
  • Koffielepel versgeraspte gember (anders 2 druppels biologische etherische olie*)
  • 4 eiwitten

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/limoen-kokosmakronen/

Deel deze tip