MAC flatbread

Publicatie datum 08-02-2022 16:01:40
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Dit platbrood is een recept uit het Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel.

Bereiding

Week de linzen 15 minuten in 300 ml kokend of heet water. Voeg alle ingrediënten na een kwartier toe. Als je kikkererwtenmeel gebruikt, gebruik je gewoon warm water en kun je alle ingrediënten tegelijk door het water mengen. Proef even en voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe. Zet een kwartier in de koelkast, voeg eventueel de baksoda toe. Verwarm de oven voor op maximaal 100 graden. Rol het deeg met een deegroller zo dun en egaal mogelijk tussen twee vellen bakpapier uit. Verwijder het bovenste vel en kerf met een pannenlikker repen in het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak in 40-50 minuten gaar. Keer het brood halverwege de baktijd om*. Laat het goed afkoelen en koud worden: dan ontstaat het resistente zetmeel.

Ingrediënten

voor 2 flatbreads

  • 50 gram rode linzen of kikkererwten-, veldbonenmeel*
  • 100 gram boekweit- of havermeel (of van beide de helft*)
  • 50 gram grof gemalen cashewnoten
  • 300 ml warm water
  • 50 gram lijnzaad of chiazaad (of van beide de helft)
  • 50 gram biologisch aardappelzetmeel (of voor wat zoeter brood: groen bananenmeel of kokosmeel)
  • 3-4 gram Keltisch zeezout of zeekraalzilt
  • 40 ml olijf- of koolzaadolie (let op bio en koudgeperst)
  • 5 gram psyllium
  • eventueel 2 gram baksoda (natriumbicarbonaat)
  • Eventueel wat kruiden of specerijen als je een specifiek smaakje wenst

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je HormonenOp weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

 

 

Deel deze tip