Publicatie datum
19-08-2025 09:55:48
Categorie
Recepten
Het alternatief voor een broodje kaas
Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn.
Verhit de olie zachtjes in een pan en voeg ui, knoflook, zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en rozemarijn toe. Laat een paar minuten zachtjes stoven en voeg dan de champignons toe. Witte champignons niet bruin laten worden. Laat het geheel nog een paar minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en breng het gerecht op smaak met zout (of tamari) en peper. Doe ook de scheut balsamico-azijn erbij (of spray het erover) en roer alles nog even door. Laat nog een half uur staan om de smaken lekker in het gerecht te laten trekken. Serveer het lauwwarm of koud. Verdeel de groene blaadjes over de borden en schep de champignons over de borden. Snipper er nog wat verse peterselie over. Serveer er een kop soep bij en eventueel een paar stukjes bruschetta en je hebt een heerlijke lunch!
Veel mensen hebben een zwakke spijsvertering: er is maar weinig energie om voeding te verteren waardoor er allerlei klachten na het eten ontstaan: boeren, zwaar gevoel op de maag, moe na het eten, winderigheid, opgeblazenheid etc. Koud voedsel put de spijsvertering dan verder uit.
Zeker voor mensen met een zwakke spijsvertering zou er in herfst en winter ook als ontbijt en lunch iets warms geserveerd moeten worden. Zeker op feestdagen (met veelal zwaar te verteren voedsel) zou een dergelijke licht verteerbare lunch een absolute aanrader zijn.
Door voor een champignon-/groentelunch te kiezen doe je ook nog iets goeds voor het milieu tijdens de feestdagen: onze voetprint (de belasting die onze levensstijl/voedselkeuze heeft op het milieu) wordt aanzienlijk kleiner als we in ieder geval voor 1 maaltijd kiezen waarin geen dierlijke producten zijn verwerkt. Kiezen voor duurzaamheid van onze omgeving is ook kiezen voor duurzame gezondheid van onszelf.
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
Bron:
Rineke Dijkinga
https://rinekedijkinga.nl/recepten/mediterrane-champignons/
KlantenService