Mini Loempia’s

Publicatie datum 22-06-2018 10:48:37
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Leg de rijstvellen, een voor een, een kleine minuut in lauwwarm water. Als ze een beetje geleiachtig aanvoelen haal je ze uit het water. Laat ze even uitlekken en leg ze op een bord. Leg telkens 2 vellen op elkaar en schep dan de vulling erop. Pel en snipper de ui, fruit ze zacht in een koekenpan en doe de olie erbij als ze licht glazig beginnen te worden. Doe vervolgens de geperste teen knoflook, de zeer fijn gesneden peper (of een eetlepel biologische chilisaus) en de in stukjes gesneden paprika erbij. Als dit bijna gaar is doe je de spinazieblaadjes/paksoi/brandneteltoppen erbij. Voeg vervolgens kurkuma, koriander, peper, tamari/zout en verse gember toe. Proef even of je het pittig op smaak vindt en voeg eventueel nog iets van de specerijen toe. Verdeel het mengsel over de rijstvellen. Leg de groenten net onder de helft van je rijstvel. Strooi het sesamzaad en de pinda’s erover. Rol het op als een wrap. (Vouw wel de zijkanten naar binnen na 1 x rollen). Zet eventueel vast met een cocktail prikker. Je kunt de wrap koud serveren, even in de oven zetten of even in de koekenpan bakken. Mocht je ze willen frituren, frituur ze dan in kokosolie.

*Als je taugé gebruikt, dompel dan de taugé even onder in kokend water, laat het uitlekken in een vergiet en meng het op het laatst door de groente.

Ingrediënten

  • 16 rijstvellen (toko)

Vulling voor loempia

  • 2 uien
  • kokosolie
  • 1 knoflook teen, uitgeperst
  • 1/3 peper of biologische chilisaus of een theelepeltje sambal
  • 1 rode paprika
  • 300 gram diepvries spinazieblaadjes (vers is uiteraard nog mooier) prei, witte- of spitskool of paksoi (in kleine stukjes gesneden) of ca. 200 gram verse brandneteltoppen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 eetlepel tamari of een paar draaien zout uit de molen
  • een paar draaien peper uit de molen
  • ca. 2 cm gemberrasp
  • 3 eetlepels gemalen sesam
  • 3 eetlepels gehakte ongezouten pinda’s
  • eventueel een bakje taugé*

Gezondheidstips

Zijn pinda’s nu gezond of ongezond? Net zoals bij nagenoeg elk voedingsmiddel: ze hebben van allebei wat: ze zijn rijk aan lectines (zie ook recept Speltbrood met kokos), ze bevatten veel Omega-6 (het ontstekingsbevorderende vetzuur), ze zijn sterk verzurend, ze kunnen teveel aflatoxine bevatten, het is voor veel mensen een allergeen. Het goede nieuws is: ze bevatten relatief veel eiwit, ze bevatten aanzienlijke hoeveelheden mangaan, koper en vitamine E, ze hebben nauwelijks effect op onze bloedsuikerspiegel, ze zijn zeer voedzaam en bevatten tryptofaan (voor een evenwichtige stemming) en ook nog eens de antioxidant resveratrol (de beschermende stof die ook in druivenschillen zit). Dus geniet ervan, eet het met mate en varieer zoveel mogelijk met al je voedingsmiddelen. Ook in de rode palmolie, zit net als in pinda’s en sesamzaad, vitamine E.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip