Naakte haver melk

Publicatie datum 14-11-2017 12:57:21
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Als brood een vast onderdeel van je voeding is, week je de havermout het liefst een nacht in water met een lepel citroensap . De volgende ochtend kun je het zeven en goed afspoelen. Voeg 1 liter water en een snufje zout aan de haver toe en maak er in de blender een gladde witte massa van. Zeef de ‘melk’ met een kaasdoek of hele fijne zeef en doe nogmaals de pulp met 200 ml extra water in de blender. Zeef opnieuw en voeg het johannesbroodpitmeel toe (het mooist is om het even aan te lengen met wat havermelk en het nog even goed te blenderen). Bewaar je haver‘melk’ in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.

(H)eerlijke smaakjes:

  • Ik houd van gefermenteerd voedsel; doe een zakje waterkefir-starter  en 2 in stukken gesneden dadels door je havermelk en laat het minimaal 12 uur fermenteren. Als je het langer laat fermenteren wordt het zuurder. Dus voor wie houdt van zuur….laat het iets langer fermenteren. Daarna in de koelkast bewaren!
  • Als welkomst borrel kun je er een scheutje Cointreau of Limoncella door doen
  • Als kinderdrankje kun je er 2 rijpe bananen en een scheutje citroensap door doen
  • Als golden milk kun je dit door ca. 500 ml doen: 2 theellepels kurkuma, 1 kleine theelepel gember, 1/2 theelepel kardemom, kaneel, snufje gember en evt. een beetje kokosolieGhee en/of honing. Opwarmen in een pannetje en warm drinken.
  • Als anijsdrankje kun er 1 afgestreken koffielepel anijszaad door doen (direct bij de eerste keer als je de haver blendert)

Ingrediënten

  • 125-130 gram havermout of vind ik echt veel lekkerder en ‘voller’: 200-220 gram gekookte naakte haver
  • 1 liter water
  • snufje zout
  • 2-3 gram johannesbroodpitmeel

Gezondheidstips

Haver ‘melk’ is eigenlijk flink misleidend. Melk komt van een koe en wordt bij de eiwitbronnen gerekend. Dat geldt niet voor havermelk en andere plantaardige 'melk' drankjes. Als je havermelk koopt in de supermarkt (ik vind het niet lekker: vaak veel te zoet en bovendien is er vaak Omega 6 in de vorm van zonnebloemolie aan toegevoegd) kun je het eiwitgehalte niet beïnvloeden. Als je zelf havermelk maakt kun je het eiwitgehalte wel wat opporren. In de havermelk van naakte haver is het aandeel haver 20-22%. In de meeste kant en klaar producten varieert het gehalte aan haver tussen 10 en 15%. Natuurlijk kun je ook wat neutrale proteïne toevoegen aan je melk. Ik vind de kleur dan niet meer mooi en het mondgevoel minder prettig, maar voor wie een grotere eiwitbehoefte heeft is dit zeker een idee.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip