Naakte haver 'risotto' met paddenstoelen

Publicatie datum 10-10-2023 12:52:15
Categorie Recepten

Beta glucanen boost voor darmen en brein

Bereiding

Kook de naakte haver (kan ook met quinoa of gerst) gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet het apart. Ik vind het lekker om de haver/quinoa met biologische bouillon gaar te koken. Pel en snipper de uien. Snijd de paddenstoelen in plakjes en de bleekselderij en knoflook in stukjes. Fruit de uien in de olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen een paar minuten mee en voeg dan haverroom, bleekselderij (of de andere seizoengroente) en knoflook toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de paddenstoelensaus door de naakte haver/quinoa. Voeg de verse (on)kruiden toe. Breng op smaak met tamari, zeekraal zilt of peper en zout. Voeg eventueel nog wat extra room en olie toe en laat alles nog even goed doorwarmen. Spatel er op het laatst een paar flinke handen rucola door. En strooi er iets van de garneersuggesties over.

Ingrediënten

  • 200 gram (naakte) haver-, gerstkorrels of quinoa/amarant.
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 stengels bleekselderij of ca. 150 gram tuinbonen of doperwten
  • Minimaal 250 gram paddenstoelen: eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, kastanjechampignons, Shiitakes
  • 1 pakje haverroom à 250 ml
  • Flinke hand verschillende verse kruiden (brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, daslook, bieslook, lavas, als salie, rozemarijn, lavas of wat je maar in huis hebt/kunt plukken
  • Evt. 1 eetlepel gemalen gedroogde eekhoorntjesbrood of ander gedroogd paddenstoelenpoeder
  • 2-3 gram zeesla of wat zeewiervlokken
  • peper en zout naar smaak. Maar nog lekkerder is het om het op smaak te maken met Tamari of Zeekraalzilt
  • 75 gram rucola (of ook erg lekker: waterkers)

Garneer suggesties: lekker met een gepocheerd eitje, geroosterde noten & pitten, microgroenten, of feta.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Deel deze tip