Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Publicatie datum 14-02-2023 10:39:52
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Bereiding

Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg dan de boter en amandelmelk toe. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel nog wat amandelmelk toe als het mengsel te droog is (erg afhankelijk van het meel dat je gebruikt). Zet het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast om het beter te kunnen verwerken. Verwarm de oven voor op 140 graden. 

1) Maak er biscuitjes van: 

Leg het deeg op een stuk bakpapier. Doe dan huishoudfolie over het deeg en rol het egaal uit tot het overal ca. 3-5 mm dik is. Steek er koekjes uit met een ronde koekjessteker of een serveerring en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Of maak er heel snel 'ruige koekjes' van: draai van het beslag circa 22 balletjes en druk deze plat op je bakpapier. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de dikte) lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

2) Maak er pepernoten van:

Meng een halve theelepel kaneel en een theelepel speculaaskruiden door je beslag. Draai er circa 25-30 balletjes van. Leg ze op bakpapier en bak ze in ca. 30 minuten lekker krokant. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

3) Maak er zandtaartjes van.

Gebruik per zandtaartje 30 gram beslag. Maak er een balletje van en druk deze plat. Leg het op een stukje bakpapier en doe het in een bakvorm zoals op de foto. Bak ze in 30-35 minuten op 140 graden. Je kunt ze vullen met wat je maar wil. Met fruit en noten, met kwark en fruit, met lemoncurd en fruit etc. Leef je uit om een overheerlijk en origineel toetje, tussendoortje of ontbijt te maken.

 

Ingrediënten

Basisbeslag voor biscuitjes, peperboten, zandgebakjes

  • 125 gram volkorenmeel (meerdere soorten) of 5 granen meelmix*
  • 75 gram kastanjemeel
  • 20 gram oersuiker (sucanat)
  • snufje zout
  • 80 gram gesmolten roomboter/Ghee of extra virgin kokosolie
  • 60-70 ml amandeldrink (of water)
  • 2 gram natrium bicarbonaat

 

*Ik ben gek op een meelmix van gelijke delen (Westerwoldse) haver-, boekweit-, gerst-, rogge- en emmerkornmeel. Prima zelf te mengen of kant-en-klaar te koop. Maar wil je ze liever maken met granen die van nature geen gluten bevatten? Ik maak ze ook heel vaak met deze (Westerwoldse) 2-granenmeelmix met boekweit en naakte haver.

Of een meelmix van nog veel meer soorten meel zoals mijn negen-granen-meelmix. Maar eigenlijk kun je ze maken van nagenoeg alle volkoren melen die je in huis hebt.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Deel deze tip