Notenpasta kaneelbrood

Publicatie datum 12-04-2022 12:19:23
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Eet jij even geen koolhydraten? Bijvoorbeeld omdat je een ketogeen dieet volgt? Dit is een heerlijk brood voor iedereen aan tafel, of je nu wel of geen ketogeen dieet volgt. Het is één van mijn favoriete recepten uit mijn boek 'Je Brein Vitaal - met elke hap een gezonde stap'.

Laat je brein niet verhongeren, voorkom insulineresistentie

Bereiding

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm (24 x 14 cm)met bakpapier. Als je noten gebruikt doe je deze in de foodprocessor en maal ze heel fijn. Als je lang genoeg doormaalt worden ze wat vettig. Klop de eieren los met een mixer en klop dan de baking soda, het zout en de agar agar erdoor. Daarna voeg je ook de notenpasta/gemalen noten toe met de rest van de ingrediënten. Mix alles nog even goed door elkaar. Zet de oventemperatuur terug op 140 graden. Doe het beslag in de bakvorm en bak het brood in 40 minuten.

Tip 1: Per 100 gram bevat dit brood circa 380 kcal, 32 gram vet (5,5 verzadigd, 17 gram enkelvoudig onverzadigd en 6,5 gram meervoudig onverzadigde vetzuren), 7 gram koolhydraten waarvan 2,5 gram suikers, 13,9 gram eiwit en 4,5 gram voedingsvezel.

Tip 2: **als je dit brood eenmalig maakt hoef je de agar agar en psyllium niet perse te gebruiken. Maar als je regelmatig je eigen brood bakt of weinig brood eet, is het van wezenlijk belang dat je voldoende jodium krijgt. In dit brood wordt jodium geleverd door vooral de agar agar, de kwark en de eieren. Als je dit brood eenmalig eet hoef je ook de psyllium niet toe te voegen. Maar volg je bijvoorbeeld een paleo- of ketogeen dieet met weinig vezels erin, dan is het erg belangrijk het wel te doen. Dit brood bevat, zelfs met deze hoeveelheid noten en psyllium erin, een fractie van de vezels van normaal volkoren brood. Aangezien de sleutel van je gezondheid in je darmmicrobioom ligt is dat iets om veel aandacht aan te schenken. Kies daarom voor een heerlijk groentebeleg op dit brood. Ook erg lekker met geraspte wortel salade. Of met alleen extra virgin kokosolie. Ook erg lekker! En ook dit kan ondersteunende eigenschappen hebben voor je darmgezondheid.

Ingredienten voor 1 brood:

*Dit brood volledig met notenpasta maken is een dure aangelegenheid. Maak het bijvoorbeeld met 150 gram notenpasta en 150 gram gemalen noten.(liever zonder walnoten ivm de oventemperatuur van 140 graden)

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Deel deze tip