Bereiding
Pistachenoten pellen. Rooster vervolgens alle ingrediënten (met uitzondering van het Chia zaad) op een heel zacht vuurtje en maal ze daarna grof in een foodprocessor. Bewaar luchtdicht in een potje op een koele, donkere plek. Natuurlijk kun je naar eigen smaak variëren en veranderen qua ingrediënten.
Serveersuggesties:
- Over geroosterde of gestoomde groentes (mijn favoriet: spruitjes) of een stamppot
- Over een salade
- Over een gepocheerd of gebakken eitje
- Als kruiden over vlees/gevogelte
- Over een koude aardappel als tussendoortje
Ingrediënten
- 25 gram ongebrande cashewnoten
- 25 gram pistachenoten
- 15 gram sesamzaad en/of gram maanzaad
- 30 gram geroosterde kikkererwten (Toko), zonnebloem-of pompoenpitten
- 3 gram komijnzaad
- 3 gram korianderzaad (anders karwij)
- 2 gram anijszaad
- 2 gram venkelzaad (of 4 gram anijs- of venkelzaad)
- 8 peperkorrels (anders wat chilivlokken)
- paar draaien Keltisch zeezout
- 20 gram chiazaad
Gezondheidstips
- Los van het feit dat dit echt een heerlijke crunch is, is het ook een wezenlijke boost aan zink en een mooie eiwitaanvulling (vooral voor vegetariërs en veganisten of mensen met een hogere eiwitbehoefte). Zeker als je kant-en-klare ‘vleesvervangers’ gebruikt. Deze zijn lang niet altijd voldoende eiwitrijk. Dat hoeft niet erg te zijn, als je het dan maar op een andere manier aanvult. Een salade of groenteschotel met deze crunch erbij is dan een prachtige zink-, vezel-, en eiwitrijke toevoeging aan de maaltijd. Het levert je ca. 23 gram eiwit per 100 gram. En ook nog eens 11 gram vezels per 100 gram
Hieronder een aantal voorbeelden waar zink allemaal voor gebruikt wordt in ons lichaam/brein:
- Aanmaak van maagzuur
- Aanmaak van neurotransmitters (feel good stoffen)
- Stressbeheersing (aanmaak cortisol, adrenaline, noradrenaline)
- Huidfuncties
- Immuunsysteem
- Aanmaak van antioxidanten
- Voortplantingssysteem
- Bijnierfuncties
- Alvleesklier (insuline aanmaak)
- Zuur/base evenwicht
- Ontstekingen remmen (prostaglandines)
- Bij een tekort aan zink (ofwel omdat het niet in de voeding zit, ofwel omdat je het niet opneemt, ofwel omdat het bijvoorbeeld steeds wordt ingezet om chronische stress en/of ontstekingen in goede banen te leiden) dan zal een deel van bovengenoemde functies niet meer de beschikking hebben over zink. Zo is het ook bedoeld: first things first! Eerst overleven en dan weer opnieuw verdelen. Morgen verschijnt hier een uitgebreid artikel over. Als je zoveel mogelijk lichaamsfuncties optimaal in goede gezondheid wilt houden als je voeding ‘chronisch gezond’ moeten zijn. Alles wat je in je mond stopt zou 100% voedingswaarde moeten hebben. Door een dergelijke crunch te gebruiken krijg je spelenderwijs een prachtige aanvulling van mineralen, sporenelementen, vezels en eiwitten. Varieer ook gerust met ingrediënten of met de kruiden/specerijen erin.
- Zie hier de gehaltes aan zink van een aantal ingrediënten voor een crunch:
Voedingsmiddel Zink mg/100 gram Cashewnoot 4,80 Pistachenoten 2,20 Sesamzaad 7,75 Maanzaad 7,90 Kikkererwten 3,40 Zonnebloempitten 4,20 Pompoenpitten 7,81 Komijnzaad 4,20 Korianderzaad 4,70 Pijnboompitten 6,00 Chia zaad 3,5 Boekweit/Kasha 2,5
Het Chiazaad zit er ook niet in vanwege zijn uitzonderlijke zinkgehalte maar om toch wat Omega 3 vetzuren toe te voegen. Hoe gezond noten, zaden en pitten ook mogen zijn: ze bevatten over de hele linie wel vooral Omega 6. En een overmaat aan Omega 6 ten opzichte van Omega 3 zouden we moeten zien te voorkomen.
Over de bedenker van dit recept
Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService