Paddenstoelen brood

Publicatie datum 30-03-2020 21:09:29
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Met alle essentiële suikers

Bereiding

Schil en snipper de uien en knoflook. Wrijf/borstel de champignons schoon en snijd in kleine plakjes. Fruit uien, knoflook en paddenstoelen kort in een koekenpan in olijfolie. Doe het in een kom en meng dit vervolgens met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de eieren. Des te fijner je de uien, zongedroogde tomaten en wortel snijd, des te steviger de structuur. Bij de paddenstoelen is het wel lekker als je af en toe een wat grover stukje proeft. Proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Als het lekker op smaak is, voeg je ook de geklutste eieren toe. Doe het in een ingevet cakeblik (eerst met bakpapier bedekken). Druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Voor een stevige cake laat je het afkoelen en snijd je er plakjes van. Erg lekker bij een salade, gestoomde groenten, soep, als stevige borrelhap/tussendoortje etc. Door de combinatie van eiwitten is het een zeer voedzaam/machtig dus eet er niet te veel van en combineer het met flink wat groenten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 1 brood

  • 2 flinke uien, heel fijn gesneden
  • 2 tenen uitgeperste knoflook
  • 250 gram fijngesneden Shiitakes, oesterzwammen en andere paddenstoelen
  • 4 a 5 eetlepels olijfolie
  • 2 volle eetlepels gedroogde kruiden (Italiaans, Provencaals of tuinkruiden)
  • 3-4 gram fijne zeesla
  • 75 gram fijngehakte noten, gehakte geroosterde kikkererwten* of gedroogde linzencrunch**
  • 200 gram zeer fijn geraspte winterwortel
  • 5 a 6 zongedroogde tomaten
  • 125 gram geraspte oude schapen- of geitenkaas
  • 50-60 gram volkoren meel (haver, gerst, quinoa, kamut of rogge)
  • 150 gram boekweitgrutten
  • Peper en zout en eventuele verse groene kruiden naar smaak
  • 3 geklutste eieren

Eventueel nog een paar gram agar agar voor wat extra jodium en mineralen/sporenelementen

* te koop in Toko's

** als je een droogoven hebt kun je heel gemakkelijk zelf peulvruchten crunch maken.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip