Pesto aardappelsalade

Publicatie datum 07-12-2017 14:23:54
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Schil en kook de aardappelen een dag eerder (als je jonge biologische aardappelen hebt dan kook je ze lekker in de schil). Voeg de laatste 5 minuten van het koken de zeezwierspaghetti toe. Laat alles afkoelen en zet het in de koelkast.

Maak de pesto door de 250 gram groene blaadjes en de paranoten fijn te malen en meng dit met het potje groene pesto en de uitgeperste knoflook. Proef even en voeg eventueel nog wat peper en (zeekraal)zout toe.

Pel en snipper de ui en voeg deze toe aan de koude aardappelen (voeg dan ook evt. gekookte witte boontjes toe). Maak het op smaak met een flinke scheut olijfolie, appelazijn, peper en zout. Leg het aardappelmengsel op een grote schaal en drapeer de waterkers er omheen. Serveer de 'pesto' er los bij dan kan iedereen het zelf op smaak maken. Garneer met iets van de hieronder genoemde ingrediënten.

Ingrediënten

Salade

  • 1 kg afgekoelde aardappelen
  • 1 handje zeewiertagliatelle (even kwartier van tevoren weken en het weekwater weggooien)
  • 1 zeer fijn gesnipperde rode ui
  • evtueel 200 gram witte bonen
  • een flinke scheut olijfolie
  • 200 gram waterkers (anders een mengsel van rucola, veldsla, daslook of wat je maar hebt)
  • peper en (zeekraal)zout naar smaak
  • een flinke scheut appelazijn

Waterkers vindt je in elk geval in de koeling van de meeste Natuurwinkels

Pesto

  • 1 potje biologische groene pesto
  • 6-8 gemalen paranoten (anders ca. 3 eetlepels zonnebloempitten, geroosterd)
  • 250 gram groene blaadjes ( veldsla, rucola, bieslook, spinazie, daslook)
  • 2 tot 3 tenen knoflook

Garnering

  • Ter garnering: tuinkers, wat geroosterde zonnebloempitten of wat noten, een gepocheerd eitje, stukjes avocado, een beetje harde geitenkaas, etc.

Gezondheidstips

Koude aardappelen bevatten zogenaamde resistent zetmeel. Een gezonde vezel voor onze darmbacteriën, die mensen met een spastische darm (IBS) vaak ook kunnen verdragen (net als de vezel psyllium). Omdat veel vezels klachten geven bij IBS, worden mensen vaak op een dieet met (te) weinig vezels gezet om de klachten te verminderen. Psyllium (en resistent zetmeel) geven dan vaak geen klachten, zodat deze groep toch de broodnodige vezels kan blijven eten.

En de groene pesto en waterkers? Die zijn niet alleen als tongstrelende sensatie verwerkt, het zijn ook rijke bronnen van chlorofyl.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip