Pompoen pastinaak muffin

Publicatie datum 08-01-2019 10:22:41
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Doe de zonnebloempitten in je foodprocessor en maal ze tot meel.

Schil de pastinaak en de halve pompoen. Haal het vruchtvlees uit de pompoen. Snijd de pastinaak en pompoen in stukken en haksel ze fijn in een foodprocessor. Laat de bonen uitlekken, spoel ze goed af en stamp ze fijn met een stamppotstamper. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de laatste in een grote kom en meng tot een homogene massa. Proef even en voeg evt. nog iets van de ingrediënten toe. Als je het lekker op smaak vindt doe je de eieren erdoor. (of de agar agar of kuzu)

Je kunt met dit gerecht alle kanten op: maak er een plaatkoek van, maak er mooie timbaaltjes van met behulp van een uitsteekvorm, doe het mengsel in een broodvorm of doe het in muffins. Druk het nog even stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het gerecht in de oven op 140 graden. Afhankelijk van de vorm die je hebt gekozen zet je het ca.40 minuten in de oven. Serveer het lauwwarm.

Variatie: het leuke van dit recept is dat je het met kruiden en specerijen verder kunt aanpassen. Zo is het al een erg lekker gerecht. Maar je kunt er natuurlijk naar hartenlust wat specerijen bij doen zodat het nog meer past bij je hoofdgerecht.

Ingrediënten

  • 100-125 gram zonnebloempitten
  • 100-125 gram pastinaak
  • 500 gram pompoen
  • 240 gram witte bonen (pot)
  • Evt. 1 à 2 tenen knoflook
  • 15-20 gram kruidenzout/biologische bouillonpoeder (anders Keltisch zeezout naar smaak)
  • Een paar draaien peper uit de molen
  • Een flinke scheut olijfolie (anders wat au bain-marie gesmolten roomboter)
  • 2 geklutste eieren. Anders ca. 10 gram kuzu (oplossen in 2 eetlepels water) of ca. 4 gram agar agar.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip