Pompoenpit toastjes

Publicatie datum 24-05-2022 16:59:41
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn!

Bereiding

Doe de 100 gram pitten in de blender en maal ze (op de laagste stand) tot meel. Doe vervolgens de hele pompoenpitten, de olie, het zout, het water en het boekweitmeel* erdoor en roer tot er een homogene smeuïge massa ontstaat. Smeer dit uit op een bakpapier tot een plak die maximaal 1 cm hoog is (liever nog dunner) en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel. Snijd er 15-20 toastjes uit. Een andere manier is om er met behulp van een kleine, ronde serveerring 15-20 ronde toastjes van te maken. Druk het ook dan heel goed aan met het stampertje tot een egaal plat toastje. Zet ze in een voorverwarmde oven op 140-150 graden en bak ze af gedurende circa 20 minuten. Heb je dikkere toastjes gemaakt dan zullen ze mogelijk wat langer in de oven moeten blijven. Laat ze goed afkoelen. Je kunt ze een paar weken bewaren in een donkere, goed afgesloten trommel.

* Wie een droogoven heeft (of zijn oven op maximaal 100 graden kan afstellen) zou het boekweitmeel in dit recept kunnen vervangen door gebroken lijnzaad. Dan heb je extra lignanen (fyto-oestrogenen) en extra Omega 3 vetzuren aan je toastje toegevoegd. Maak de toastjes zoals aangeven, zet ze 30-40 minuten op 100 graden in je oven en laat ze vervolgens ‘indrogen’ in je droogoven op ca. 50-60 graden tot ze lekker knapperig zijn.

Ingrediënten

voor ca. 15 toastjes

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

 

 

Deel deze tip