Regenboog 'nasi' van gerst

Publicatie datum 16-02-2021 12:52:34
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog.

Bereiding

Rooster het komijnzaad in een droge pan. Als het lekker ruikt, doe je de fijngesneden uien, knoflook en olie/boter erbij. Voeg na een minuutje ook de gewelde nasikruiden en de andere specerijen toe. Haal de buitenste bladeren van de bloemkool, snijd deze samen met de bloemkoolroosjes in grove stukken en haksel fijn (ongeveer het formaat van een doperwt) met een scherp mes. Voeg deze bij de uien, doe er een scheutje water bij en laat met het deksel op de pan garen. Maak de rest van de groenten schoon, snijd ze in stukjes en voeg ze toe. De hardere groenten laat je uiteraard iets langer meegaren dan de paksoi, courgette, prei etc. Als je voor paprika kiest, is het erg lekker om deze eerst even onder de grill te laten garen en dan het vel te verwijderen. Laat alles beetgaar worden. Proef even en voeg eventueel nog wat specerijen als gember, kurkuma, gemalen koriander/komijn of chili toe. Voeg tot slot de gekookte haver, gerst of rijst toe en laat nog even opwarmen. Strooi de verse kruiden erover en serveer met een gepocheerd eitje, wat gebakken tempé en met een lekkere tahin ‘pindasaus’ (zie recept 31 van mijn boek 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap')

Ingrediënten

voor circa 4 personen

  • 2 volle eetlepels komijnzaad
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel olijfolie of wat roomboter
  • 4 eetlepels gewelde nasikruiden
  • 1 flinke theelepel kurkuma (of wat verse, geraspt)
  • 1 flinke theelepel gember (of wat verse, geraspt)
  • snufje gemalen cayenne of chili, of een heel fijngesneden chilipepertje, zonder zaadlijsten
  • 1 flinke theelepel gemalen koriander
  • 1 flinke theelepel gemalen komijn
  • 250-300 gram verschillenden kleuren seizoengroenten per persoon (geel: paprika of courgette, oranje: wortel/waspeen, groen: courgette, doperwten, prei, broccoli, spitskool, palmkool of boerenkool. paars: rodekool)
  • 350-400 gram gekookte haver- of gerstkorrels of eventueel zilvervliesrijst
  • breng op smaak met tamari en wat peper
  • eventueel nog een handjevol fijngesneden verse kruiden als koriander, bieslook en peterselie en
  • Bestrooi met sesamzaad of een lepel Egytische Dukkah ter garnering. 
  • Lekker met wat augurken, komkommer of andere groente in het zuur.
  • Serveer met een lekker ‘pindasaus’ van tahin

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip