Reinigende tomatensoep

Publicatie datum 10-01-2024 14:57:20
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

De zoete aardappelen, uien en knoflook vormen een prachtige bron van inuline. Deze stof helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgt dat onze goede darmbacteriën kunnen gedijen.

Bereiding

Ui en knoflook fruiten in kokosolie. Vervolgens de gember en de kurkuma erbij doen en daarna het water en de bouillonblokjes. En eventueel de Kombu voor een extra shot aan mineralen en vezels! Aan de kook brengen, de zoete aardappelen toevoegen en gaar laten koken. Dan de brandneteltoppen even mee laten koken. Tegen de kook aanhouden, eventueel de twee rauwe eieren erdoor doen (of de goed afgespoelde witte bonen) en alles pureren met de staafmixer. Vervolgens de tomatensaus erdoor mengen. Niet meer laten koken. Even proeven en wellicht nog aanvullen met wat gember, kurkuma, peper en zout of shoyu.

Wil je de soep meerdere keren opwarmen, dan kun je de brandnetels beter apart koken, ze pureren en in de koelkast bewaren. De volgende dagen kun je dan telkens een kleine eetlepel in je portie soep doen (zie bijlage Wetenswaardigheden bij ‘nitriet’). Maar uiteraard kun je ook voor een ander groen kruid kiezen. Dragon bijvoorbeeld is ook lekker in deze soep.

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • gemalen gember, kurkuma
  • 1 liter water
  • 4 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 2 zoete aardappelen, in stukjes gesneden
  • Evt. 2 stengels Kombu
  • 1 flinke bos brandneteltoppen (of een ander gezond groen kruid) (Plukken met een tuinhandschoen en ze in heet water schoonwassen, na verhitting zijn de prikkels eruit.
  • 1 liter biologische tomatensaus
  • evt. 2 eieren of een klein potje witte bonen
  • peper, zout, shoyu naar eigen smaak

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/reinigende-tomatensoep.html

Deel deze tip