Rode bieten tartaar

Publicatie datum 29-12-2020 11:22:42
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Houd je lever te vriend, zeker als er feestjes te vieren zijn.

Bereiding

Aan de slag:
Schil de bietjes en kook of stoom ze gaar. Je kunt ze ook koken in de schil en de schil er na het afkoelen, onder de kraan, afwrijven. Schaaf ze fijn. Doe de sinaasappelrasp, de honing en het citroengras door de geraspte bieten. Hak de noten grof en meng het hennepzaad erdoor. Leg op 4 of 5 bordjes een handje groene blaadjes (en eventueel de quinoa*). Leg het rodebietenmengsel in een serveerring erbovenop en druk stevig aan. Doe vervolgens een kwart of een vijfde van het pistachemengsel in de serveerring en druk nogmaals stevig aan. Verwijder de serveerring en maak zo ook de volgende tartaartjes. Schenk vlak voor het opdienen de dressing erover. Als je het er niet zo feestelijk uit wilt laten zien, kun je de ingrediënten natuurlijk ook gewoon als een salade opdienen. Strooi de noten er dan pas op het laatst over en laat de groene blaadjes eventueel achterwege. Dan is het ook een perfecte meeneemsalade! Lekker als voorafje of als lunchsalade met een voedzaam soepje.

*Erg mooi om te zien: kleur de quinoa roze door er wat sap van de bieten door te doen.

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte en afgekoelde
    rode bietjes
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 1 koffielepel honing of
    kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel gemalen citroengras
  • 50-75 gram grofgehakte pistachenoten
  • 2-3 eetlepels gepeld hennepzaad
  • wat groene blaadjes (veld)sla,
    spinazie of postelein en eventueel
    wat fijngehakte roomse
    kervel,citroenverbena of wat bieslook.
    En eventueel kun je het opdienen
    op een bedje
    van gekookte quinoa of beetgare rode linzen.

Voor de dressing:

  • sap van 1 biologische sinaasappel
  • 2 eetlepels Happy Perilla (of een neutrale
    omega 3-olie met een scheutje
    citroensap)
  • 1 eetlepel (appel)azijn of rode
    balsamico azijn
  • 1 flinke teen (zwarte) knoflook
  • een paar draaien peper en zout

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven : Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), 'Alles draait om je Hormonen', 'Op weg naar meer energie' en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap'. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training-en vergaderslocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land: Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving. 

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip