Rode kool & rode bieten quiche

Publicatie datum 13-12-2022 18:21:40
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon.

Bereiding

Bodem: 

Meng voor het deeg alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg dan het water en de olie toe en kneed het deeg goed door. Doe in een kom met een doek erover en zet die- bij voorkeur- minimaal 12 uur* weg op kamertemperatuur. Kneed het deeg opnieuw. Bestrooi je keukenblad met meel en maak van het deeg met een deegroller een mooie ronde, egale lap. Doe bakpapier in je quichevormen en leg het deeg erin. Zorg dat de zijkanten met deeg bekleed zijn.Bak de quiche ‘blind’ (leg een bakpapier over je deeg en vul de vorm met keramische kralen of rauwe bonen erin zodat de bodem niet kan rijzen) een half uur op 140 graden. Verwijder het bakpapier en de kralen/bonen en laat afkoelen. Doe dan de vulling erin. Zie hieronder:

* Geen zin om een eigen bodem te maken? Uiteraard kun je ook kiezen voor kant-en-klaar bladerdeeg. Zou mooi zijn als je dan kiest voor volkoren/biologisch bladerdeeg.

Vulling:

Schil en snijd de pastinaak en ui en snijd fijn. Pel de knoflook en snijd ook fijn. Fruit dit aan in een koekenpan in flink wat olijf- of kokosolie en voeg alle specerijen toe. Voeg dan de rode kool* en de sinaasappelrasp toe. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat specerijen toe. * Zorg wel dat je de rode kool en de rode bieten goed laat uitlekken. Druk het vocht uit de rode kool met de bolle kant van een lepel en dep de rode bieten droog. Snijd de rode bieten in plakken en bekleed de bodem van je quiche met 250 gram rode biet. Leg het pastinaak/ui/rode kool mengsel op de bieten en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Verbrokkel daarover ongeveer 2/3 van de feta. Klop de eieren los en en voeg hier het zout en de peper & sinaasappelrasp aan toe. Giet het eimengsel over je quiche en verdeel het egaal over je taart. Het zal langzaam in de quiche zakken. Dek af met nogmaals 250 gram rode bietenplakjes. Zet het in de oven en bak het in circa 35-40 minuten in de oven op 140 graden. Prik er nog even met een cocktailprikker in om zeker te weten dat je quiche gaar is. Voeg na de baktijd de noten, zaden, pitten en de rest van de feta toe en laat nog even in de oven nagaren.

Ingrediënten

voor 6-8 personen

Bodem:

  • 250 gram volkoren meel (Ik gebruikte gelijke delen haver-, boekweit-, gerst-, rogge- en Emmerkorn meel) *
  • 5-6 gram zeezout 
  • 4-5 gram (zuurdesem)gist gedroogd 
  • 140-150  ml warm water 
  • 30-35 ml olijfolie

Vulling:

  • 200 gram pastinaak
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • flinke scheut olijfolie
  • ½ theelepel kruidnagel gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember (of ook lekker wat gingerbread)
  • 500-600 gram uitgelekte rode kool met appeltjes**
  • 500 gram gekookte rode biet (250 in plakjes op de bodem, 250 om de bovenkant mee te bedekken)*
  • 4 eieren
  • Rasp van 1 bio sinaasappel
  • 300 gram Feta
  • Ca. 7 gram Keltisch zeezout en een paar draaien peper uit de molen
  • 100 gram noten, pitten, zaden om te garneren

* Liever zonder gluten? Ik maak deze bodem ook vaak van 50% haver- en 50% boekweitmeel. Voeg dan wel nog ca. 8 gram psylliumvezel toe.

**Hoewel ik altijd zelf mijn rode kool met appeltjes en rode bieten maak heb ik voor dit recept kant-en-klare gekocht om de smaak bij iedereen thuis hetzelfde te laten zijn. Ik gebruikte Demeter Kramer's Rode Kool en 500 gram biologische voorverpakte rode bieten. 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip